El jutjat de primera instància i d'instrucció número 1 de Sant Feliu de Guíxols ha condemnat a pagar 160 euros un home que va amenaçar de mort la seva veïna, al carrer Vall de Núria de la urbanització Golf Costa Brava de Santa Cristina d'Aro. La jove, que resideix a la casa del costat amb la seva parella i el seu fill de quatre mesos, considera rídicula la sentència i hauria esperat, per exemple, una ordre d'allunyament, cosa que evitaria que s'haguessin de creuar amb el veí que la va amenaçar i que té la casa ocupada -un fet evident, ja que només cal veure els panys de les dues portes exteriors per veure que han estat retirats els que hi havia i n'hi han posat de nous-. «Hem d'esperar que ens pegui?», es pregunta la veïna, que prefereix mantenir l'anonimat.

Els fets pels quals han condemnat el veí ocupa van passar al voltant de les sis del matí del 15 d'abril passat. La dona va denunciar que cap a les quatre de la matinada d'aquell dia, l'ocupa i la seva parella van arribar a la casa i van començar a fer molta fressa i a cridar, motiu pel qual va trucar a la Policia Local. Quan van aparèixer els agents, el condemnat va cridar que «la mataria i li tallaria el coll». Posteriorment, va afegir la denunciant, quan els agents van marxar, va seguir amb les amenaces, també cap a la seva parella, el nen i el gos. L'ocupa va declarar que no recordava res, a excepció d'haver parlat amb els policies. La sentència condemna l'home per un delicte lleu d'amenaces.

La jove explica que viuen atemorits perquè l'ocupa els intimida i, per exemple, «quan arriba amb la furgoneta, em poso nerviosa i no vull sortir de casa». La parella es va instal·lar a aquesta casa el setembre de 2014, de lloguer, i l'ocupa va entrar a la del costat la primavera del 2016. «Al principi, la relació era normal i es va presentar i tot als veïns», però aquell estiu es va començar a torçar per actituds que no respectaven la convivència, com festes durant tota la nit o que els gossos de l'ocupa es pixaven a la seva porta, motiu pel qual va decidir posar una tanca en el replà que comparteixen les entrades a les dues finques.

Com que estan de lloguer, han pres la decisió de marxar -a més, la mateixa setmana del judici els van entrar a robar i se'ls van endur tots els elements de valor, com dos televisors, joies, deu rellotges, càmeres de fotografia-, i sospita que els té la llum punxada. Actualment, creu que l'ocupa no resideix a la casa, però que l'utilitza de magatzem per vendre elements a través d'aplicacions de venda de segona mà. Malgrat voler marxar, explica que ha volgut saber qui és el propietari de la casa -suposadament és d'un banc-, però que ni l'Ajuntament ni la policia li volen dir per qüestió de protecció de dades.

Arran de la sentència, la família se sent indefensa i desprotegida, amb el temor que les amenaces derivin en agressió física. La convivència d'inquilins i propietaris amb els ocupes és complicada: el febrer, es va comprovar en un edifici de la Bisbal on vuit dels 17 pisos estaven ocupats i a Santa Cristina hi ha altres casos, ja que un veí ja va denunciar en un ple municipal els problemes que li causaven els ocupes de la casa del costat.