El grup municipal de Guíxols des del Carrer-Entesa, a l'oposició a l'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols, presentarà al pròxim ple de la corporació una moció en què demana que s'elimini el nom d'Antoni Vidal de la Rambla per haver-se enriquit amb el tràfic d'esclaus. Malgrat que va ser un gran benefactor de la ciutat durant el segle XIX, l'ombra del seu enriquiment a través de l'esclavatge motiva la petició de Guíxols des del Carrer de canviar el nom de la rambla.

I no es tracta d'una via qualsevol, ja que la rambla Antoni Vidal és una de les més emblemàtiques de Sant Feliu de Guíxols, ja que és molt cèntrica, té un gran nombre de negocis i acull desenes d'activitats al llarg de l'any. Una importància que Guíxols des del Carrer li reconeix, ja que «és una de les principals artèries de vianants» de la ciutat.

El partit de l'oposició ganxona recorda que Antoni Vidal va ser un home molt influent durant les primeres dècades del segle XIX i es va erigir com a benefactor de la seva ciutat natal, malgrat que de petit va marxar cap a Marsella, on va viure fins a la seva mort.

De fet, precisa Guíxols des del Carrer, Vidal va ser conegut a la França de l'època com « le riche catalan de Marseille». Una riquesa que va voler compartir amb els veïns del seu Sant Feliu natal, de manera que va fer una important aportació econòmica per a la construcció del primer port ganxó, i també va donar feina als treballadors de les drassanes de la ciutat, exposa la formació.

No van acabar aquí les bones obres d'Antoni Vidal amb la ciutat que el va veure néixer, sinó que a la seva mort, ha detallat Guíxols des del Carrer, va deixar un llegat econòmic al municipi de 15.000 francs: la meitat per educar els nens (amb els quals es va construir el col·legi Vidal) i l'altra meitat per ajudar les famílies més necessitades.

Aquestes donacions i bon tracte cap a Sant Feliu, però, no poden tapar, segons ha concretat Guíxols des del Carrer, que Antoni Vidal va ser també un dels grans traficants catalans d'esclaus de l'època: els seus vaixells, els de la companyia Vidal-Frères, van ser dels més actius durant el període del 1820 al 1845 en el transport d'esclaus en direcció Amèrica.

«Esclavatge i repressió»

Antoni Vidal va crear la seva pròpia factoria a l'illa de La Reunión (factoria és el nom que rebien els centres fortificats on es recloïen les persones africanes esclavitzades abans de ser embarcades). D'allà, i un cop carregades les bodegues, els vaixells de Vidal posaven rumb cap al mercat d'esclaus de Cuba, ha relatat la formació que demana eliminar aquest nom del nomenclàtor dels carrers ganxons.

Guíxols des del Carrer exposa, doncs, que «el nom de l'emblemàtica rambla d'Antoni Vidal va lligat a una fortuna que es va forjar a través de l'esclavatge i la repressió», Davant d'aquest fet, la formació proposa que «l'Ajuntament es plantegi un canvi que permeti deslligar el nom de la Rambla (abans carrer dels Arbres) del que té ara i portem una moció al proper Ple per tirar endavant la proposta».