L'Ajuntament de Calonge votarà en el ple de demà l'aprovació definitiva del canvi de denominació del municipi. De Calonge a Calonge-Sant Antoni. Aquesta és la proposta que es votarà després de la resolució de la quarantena d'al·legacions que veïns han presentat al canvi de denominació.

Un cop es voti i prosperi el nou nom amb majoria absoluta, encara no serà vigent, han explicat fonts de l'Ajuntament, ja que l'acord plenari serà enviat al Departament de Governació i Administracions Públiques de la Generalitat perquè el faci arribar a l'Institut d'Estudis Catalans perquè emeti un informe sobre la denominació proposada pel consistori.

En aquest sentit, l'Institut d'Estudis Catalans ha de valorar si el nom de Calonge-Sant Antoni s'adiu amb la toponímia catalana, si hi ha incorreccions lingüístiques o si hi pot haver confusió amb un altre municipi. Un dels elements que pot estudiar és si es manté el guió o es canvia per una «i».

L'alcalde de Calonge, Jordi Soler, va signar al gener el decret d'inici de l'expedient de canvi de nom del municipi de Calonge, amb la proposta que passi a dir-se Calonge-Sant Antoni. Soler va explicar aleshores que «ara es donen les circumstàncies per iniciar aquest expedient de canvi de nom del municipi per convertir-lo en municipi de Calonge-Sant Antoni» i va afegir que «la realitat social, humana i econòmica fa que en aquests moments sigui lògic que es completi el nom del municipi amb els dos nuclis».

Cal tenir en compte que el sentiment segregacionista a Sant Antoni, que es va concretar en el partit Sant Antoni Indepedent, s'ha anat desinflant i, en les darreres eleccions municipals del 2015, la formació no es va presentar.

L'objectiu del canvi de nom, va exposar l'Ajuntament arran de l'inici de l'expedient, és reconèixer la realitat actual del municipi: dos grans nuclis de població, cosa que fins avui no està recollida en el nom oficial. Amb l'inici de l'expedient de canvi de nom, va començar el camí per normalitzar una situació que de fet ja existeix i que ha de servir per integrar dins de la denominació del municipi les diferents sensibilitats que hi conviuen, va anunciar l'Ajuntament el passat mes de gener.