Membres dels centres d'immersió i científics participaran aquest dimecres en una acció pilot de restauració de boscos de gorgònies (un tipus de corall tou) del Parc Natural del Montgrí, Illes Medes i Baix Ter. La iniciativa s'emmarca en el projecte europeu MERCES, que es dedica a la restauració dels hàbitats marins. L'acció implicarà trasplantar fragments de colònies a les zones que presenten taxes més elevades de mortalitat. L'Institut de Ciències del Mar i el Centre d'Estudis Avançats de Blanes (Selva), la Universitat de Barcelona i la de Girona participen en la iniciativa, en la qual hi ha implicats 16 països.

L'activitat humana està alterant el funcionament dels ecosistemes. I els oceans i costes no en són una excepció. La seva restauració és una de les eines que ajuden a mantenir la biodiversitat.

El projecte europeu MERCES és el primer enfocat a desenvolupar eines i solucions per als ecosistemes marins. L'objectiu: regenerar hàbitats que són considerats punts calents de biodiversitat marina, com les praderies, els fons rocosos i els ecosistemes profunds de l'Atlàntic Nord, el mar de Frisia, el Bàltic i la Mediterrània.

Un dels punts escollits és el Parc Natural del Montgrí, Illes Medes i el Baix Ter. En el marc d'una acció pilot, aquest dimecres membres dels centres immersió de la zona i un grup de científics trasplantaran fragments de colònies de gorgònies a zones amb elevades taxes de mortalitat.

Diverses accions de recuperació

Aquest no és l'únic 'experiment' que es realitza a la zona. L'any 2011 a les Medes, científics de l'ICM-CSIC i de la UB van trasplantar colònies de corall vermell procedents d'un decomís il·legal. Es resultats són molt positius i les colònies trasplantades mostren un alt índex de supervivència cinc anys després.

A banda d'aquesta restauració, també s'estan duent a terme altres iniciatives al Cap de Creus, a Menorca i a Còrsega. Les proves es fan en reserves marines amb l'objectiu d'aconseguir uns protocols per a la restauració i aplicar-los també en zones no protegides però que estan afectades per la pesca, la contaminació o el canvi climàtic.

Entre les espècies amb les que es treballa, hi ha diversos macroinvertebrats, com esponges, coralls o mol·luscos.