Un jutjat ha condemnat l'Ajuntament de la Bisbal d'Empordà a penjar la rojigualda a l'exterior de l'edifici consistorial. La sentència, del Contenciós Número 3 de Girona, insta l'equip de govern a «cessar en l'incompliment continuat de la legislació vigent» perquè la bandera espanyola fa anys que no oneja a la façana.

L'origen del litigi es remunta al desembre del 2015, quan la Delegació de l'Estat a Catalunya va portar l'Ajuntament als jutjats perquè incomplia la llei. El consistori va presentar al·legacions davant del contenciós i, ara, la sentència tira de jurisprudència per rebutjar-les totes.

L'alcalde, Lluís Sais (ERC), ja avança que presentaran recurs i espera que «imperi el sentit comú». Sais subratlla que fins ara això no ha suposat cap problema i creu que penjar la bandera espanyola «podria arribar a generar conflictivitat» a la Bisbal.

«La bandera d'Espanya simbolitza la nació, és signe de sobirania, independència, unitat i integritat de la pàtria, i representa els valors superiors expressats a la Constitució», diu la sentència del jutjat gironí, parafrasejant-ne una d'anterior del Suprem. I hi afegeix que la rojigualda «haurà d'onejar a l'exterior i ocupar el lloc preferent a l'interior de tots els edificis de l'Administració central, institucional, autonòmica, provincial o insular i municipal de l'Estat».

La sentència no és ferma i s'hi pot interposar recurs en un termini de quinze dies. Sais ja ha anunciat que l'Ajuntament recorrerà la sentència davant del TSJC. El batlle confia que acabi «imperant el sentit comú» i recorda que fa «molts anys» que la bandera espanyola no oneja al balcó, i que això no ha suposat cap problemàtica al municipi.

L'alcalde ha dit que la sentència del contenciós no els ha sorprès, perquè va en la línia d'altres d'anteriors, però sí que ha criticat que «si l'única feina que té la Delegació del Govern és la d'anar vigilant quins ajuntaments tenen o no la bandera, pobra feina».