El jutjat penal número 2 de Girona ha absolt la doctora Josefina G. del delicte d'homicidi imprudent pel que va ser jutjada a principi de maig, acusada pels familiars d'un pacient, Manuel Hernández Saavedra, que va morir després de no haver estat ben diagnosticat el 2011 d'una dissecció aòrtica.

La facultativa també va ser qui va tractar el 2000 un altre germà d'Hernández, de 34 anys, que va morir amb la mateixa patologia i per la mort del qual també va haver d'anar a judici i va ser igualment absolta.

Inicialment, la fiscalia acusava només d'una falta la doctora de Palamós (Baix Empordà) però, en acabar la vista oral i després de la contundència de l'informe de les pèrits forenses, es va adherir a la petició de tres anys de presó i cinc d'inhabilitació de l'acusació particular.

La sentència de la jutge Anna Fluvià, que analitza si la manera de procedir de la doctora és causa de retret penal, manté que el dolor referit pel pacient quan va ser vist per Josefina G. "no s'ajusta a la descripció que al dolor associat a una dissecció es fa a l'informe pericial de l'acusació".

Afegeix l'escrit a més que, quan va ser visitat per la doctora, "no es trobava en xoc, no estava hipertens, ni taquicàrdic, ni suat, ni pàl·lid", i òbvia així l'explicació que van donar els pèrits forenses, que van explicar que els símptomes havien disminuït per la medicació que se li havia posat en vena en la visita prèvia al Centre d'Assistència Primària.

Conclou així la jutge que el pacient "no presentava el dia 26 els criteris de gravetat del dia 28, per això raonable és sostenir que no fos tributari d'un TAC toràcic-abdominal", prova que els pèrits van determinar com a bàsica per diagnosticar la dissecció aòrtica.

A més, manté que, "al contrari del que sosté l'acusació, l'acusada va realitzar un diagnòstic diferencial, perquè va analitzar els símptomes que presentava el Manuel i va descartar patologies greus".

La jutge absol la doctora perquè, de tot el que s'ha analitzat, no aprecia "en la manera d'actuar de l'acusada un oblit o omissió de les atencions i atenció més elementals que denoti una imperícia inexplicable i fora d'allò corrent constitutiva d'una imprudència greu".

La família del pacient, que va ser diagnosticat el 28 de juny gràcies al TAC realitzat per una altra facultativa i no va superar els danys causats per la dissecció aòrtica malgrat haver estat operat d'urgència a Barcelona, estudiarà si recorre la sentència.