Aquest 2017 es compleix mig segle des que Lluís Llach va debutar com a cantant, el 22 de març de 1967, al Centre Catòlic i Social de Terrassa. Però també es compleixen deu anys des que va deixar-los: el 24 de març de 2007, va fer el seu últim concert de comiat a Verges. Com exposa l'alcalde Ignasi Sabater, «aquell va ser l'esdeveniment més gran que mai s'ha produït al poble», de manera que per commemorar aquest aniversari, Verges homenatjarà Llach amb diverses activitats, la central de les quals serà el 20 de juliol a les deu de la nit amb un concert benèfic a favor de la Fundació Lluís Llach.

El concert tindrà el títol de L'Empordà canta a Llach i, amb la presentació del periodista i escriptor Martí Gironell, comptarà amb la presència de diferents artistes i grups amb arrels empordaneses que, sota la direcció musical de Pau Guillament «Guillamino», volen homenatjar el cantant vergelità i mostrar que la música empordanesa segueix ben viva.

Els artistes confirmats per al gran esdeveniment són Miquel Abras, Joanjo Bosk, In Crescendo, Josep Tero, Jofre Bardagí, Rosa Pou, Neus Mar, Les Vox, Jordi i Júlia Molina i Victor Branch. Des de l'organització han informat que el concert comptarà amb alguna altra col·laboració ben especial. Sabater ha afegit que cal destacar la bona predisposició de tots els artistes i grups empordanesos amb qui s'ha contactat.

L'alcalde de Verges recorda que el comiat de Llach al seu poble «era el millor regal que podia oferir a Verges: la cloenda als escenaris que tothom somia, la fidelitat en fets i, per a nosaltres, els vergelitans, un agraïment i un repte». Per impulsar l'homenatge a Llach, s'ha constituït una Comissió formada per gent del poble i creada per a l'ocasió, que organitzarà els propers 19, 20, 21 i 22 de juliol, una sèries d'actes (concerts, exposicions, cinefòrum, agermanament amb el poble de Porrera, etc.) dins el projecte «Llach 50».

Les activitats arrencaran, doncs, el proper dimecres a dos quarts de deu del vespre a la Placeta amb un concert de Borja Penalba i Mireia Vives, on presentaran el seu segon treball conjunt, Línies en el cel elèctric. Dijous hi haurà el plat fort amb el concert benèfic dedicat a Lluís Llach; i divendres serà el torn del cinefòrum amb la pel·lícula Llach, la revolta permanent. Dissabte a la tarda, la plaça Major acollirà l'acte d'agermanament dels pobles de Verges i Porrera.

A més, del 20 al 23 de juliol, la Placeta també acollirà l'exposició Pensament, poema, cançó, obra de l'artista Roser Oter d'interpretació de les lletres de cançons de Lluís Llach i els poemes de Miquel Martí i Pol.

En aquest vídeo es pot veure una part del darrer concert de Llach a Verges ara fa poc més de deu anys: