La plataforma Salvem el Golfet, que rebutja el xalet que s'ha construït al cim d'aquesta cala del municipi de Palafrugell, exigeix a l'Ajuntament que imposi la sanció corresponent al promotor de l'obra, la societat Casa Calella SL, per una nova actuació fora de la normativa urbanística. En aquest cas, ha estat la perforació del talús de roca natural de la finca que dona al carrer Castellets i l'execució d'una rasa transversal en tota la seva longitud per connectar l'habitatge a la xarxa de clavegueram municipal. Casa Calella SL va dur a terme aquesta obra sense la llicència d'obres municipal corresponent, com va constatar l'Ajuntament arran de la denúncia de Salvem el Golfet.

La memòria d'actuació en els límits de la parcel·la, del març de 2014, no preveia cap actuació en aquest talús. I, de fet, la llicència d'obres inicial del xalet precisava que el talús havia de ser objecte d'especials mesures d'estabilització i millora, recorda la plataforma. No obstant això, membres de Salvem el Golfet van detectar que s'hi estava actuant perforant-lo i obrint-hi una rasa transversal. Va ser a la segona quinzena de maig i es va executar en escasses hores, concreta l'associació.

Salvem el Golfet va denunciar aquesta actuació al talús a l'Ajuntament el 8 de juny, arran de la qual l'inspector d'obres municipals hi va fer comprovacions i va concloure que les obres que s'hi havien fet eren per connectar les aigües negres de la casa a la xarxa de clavegueram municipal, actuació que no tenia la llicència d'obres de l'Ajuntament. Per aquest motiu, l'inspector va obrir una denúncia.

Un altre expedient pendent

És davant d'aquesta situació que la plataforma Salvem el Golfet reclama a l'Ajuntament de Palafrugell «una actuació urbanística amb contundència i la imposició de les corresponents sancions a l'infractor». També confia que no s'atorgui la llicència de primera ocupació «després d'haver executat les obres d'urbanització de manera il·legal».

A part d'aquesta actuació executada sense autorització municipal, n'hi ha hagut d'altres que encara estan pendents de resoldre's. És el cas de l'expedient sancionador obert per la Direcció General d'Ordenació del Territori i Urbanisme de la Generalitat per la construcció de dos murs d'uns 30 metres de l0ngitud que es van aixecar en la zona de servitud de protecció del domini públic maritimoterrestre sense l'autorització.

L'Ajuntament de Palafrugell també va decretar la suspensió de la llicència d'obres durant diversos mesos de l'any passat perquè alguns dels punts de l'execució del xalet i el seu entorn no respectaven el projecte al qual s'havia donat el permís.

En tot cas, aquests són detalls paral·lels respecte de la discussió legal oberta: Salvem el Golfet en vol l'enderroc total, mentre que la Generalitat va posar l'accent sobre un excés d'edificació, en el sentit que al xalet li sobra una planta. Els dos organismes han presentat contenciosos administratius que estan pendents de resolució.

Setanta metres quadrats

L'exalcalde, Juli Fernández (PSC), sota el mandat del qual es va construir el xalet, ha defensat en tot moment la legalitat del projecte i assegura que, quan el promotor es va excedir, se li va aturar les obres fins que ho arreglés.

Respecte al recurs de la Generalitat, Fernández sosté que té cinc informes tècnics -dos dels quals externs a l'Ajuntament- que afirmen que la interpretació de la normativa urbanística per part del consistori és la correcta. I destaca que si el jutjat acceptés l'argument de l'administració catalana, el que es veuria afectat per l'enderroc seria una superfície de setanta metres quadrats.