Excés de volum de les campanades de l'església, rebombori constant de la mainada i de les terrases dels bars o crits dels operaris de la neteja. Això és el que asseguren que pateixen diàriament, un grup de veïns de la plaça Major de la Bisbal des de fa diversos anys i que els obliga a deixar la seva llar i traslladar-se a altres zones del poble. «És com si el centre històric fos un local municipal tancat i insonoritzat. S'ha convertit en una espècie d'escenari de teatre on tot està permès», explica Esperança Figa, una de les veïnes afectades. «Hem arribat al límit», afegeix.

I és que segons Figa, ja fa dos anys que estan denunciant aquesta situació tant a l'Ajuntament, entrant instàncies, com directament a l'alcalde, Lluís Sais, amb qui s'han reunit diverses vegades. Fins i tot han contactat amb el Síndic de Greuges. «No han solucionat res i l'únic que ens ha dit l'alcalde es que vindrà a veure la situació i a parlar amb els veïns. Ens sembla una postura no gaire clara i poc neutral», diu Figa.

I és que aquests veïns expliquen que per exemple, les campanes de l'església «toquen amb excés de volum durant molta estona i amb més freqüència de l'habitual»; que els casals d'estiu fan activitats a les escales de l'església on també hi ha nens que «baixen amb monopatí»; o que la recollida d'escombraries es fa «amb el motor del vehicle engegat, i els operaris cridant per parlar entre ells, a la nit». «És que no es pot descansar mai. L'única solució és marxar i després es queixaran que el centre històric ha quedat buit», lamenta aquesta veïna qui ha viscut en aquest entorn tota la vida.

A més, aquests veïns precisen que a la plaça Major s'hi fan actuacions i concerts molt sovint amb el que això comporta. «A vegades es fan proves de so i acte seguit es deixa música sonant fins que arriba el concert» detallen. «Altres vegades es fan concerts vinculats o patrocinats per establiments que fan ús de l'espai públic per dur a terme la seva activitat lucrativa o privada», afegeixen. «Ha arribat al punt que he de trucar la policia cada dia», subratlla Figa.

Propostes al problema

Per tot això, insisteixen en el fet «ja no es pot aguantar més» i demanen respostes i solucions a l'Ajuntament, com que els casals vagin als parcs infantils, controlar la sobreocupació de les terrasses dels bars o que les campanades deixin de tocar definitivament o restringint el toc.

També proposen al consistori bisbalenc que es facin mesuraments amb aparells homologats; que es respecti el mapa de capacitat acústica del centre històric, que estableix el màxim de decibels que hi pot haver en diferents franges horàries; i que s'estudiï limitar el nombre d'activitats a la zona durant un temps determinat, especialment durant l'estiu, entre altres idees.

Per la seva part, l'alcalde accidental de la Bisbal, David Baixeras, va explicar ahir a Diari de Girona, que ell desconeixia que existís aquesta problemàtica però que, quan rebin la instància, analitzaran les queixes una per una i es reuniran amb les persones afectades.