La diada de Sant Genís de Torroella de Montgrí va comptar ahir amb una nova figura festiva: l'Àguila, que va acompanyar als gegants en el tradicional ball que es fa la plaça de la vila. Tot i que dijous, ja es va fer la presentació pública de la figura davant de la mainada, no va ser fins ahir que es va poder veure l'Àguila fent la seva dansa davant de nombrosos espectadors.

La primera constància documental sobre una àguila que acompanyava els gegants de Torroella de Montgrí és del 1628, i al 1638 ja es té constància de la seva reparació. Per aquest darrer motiu, s'entén que la figura festiva és encara més antiga. El projecte de construcció de l'Àliga ha anat a càrrec del constructor Nuxu Perpinyà, de Girona i té unes mides aproximades de 160 centímetres d'alçada per 210 de llargada. L'àliga ha adoptat la morfologia de l'àliga cuabarrada, una espècie amenaçada que nia al massís del Montgrí. La corona que porta l'Àguila està inspirada en la corona existent a l'escut municipal.

Aquesta és la segona restauració del bestiari festiu que es realitza en els darrers anys al municipi, ja que el 2013 es va recuperar la figura del drac.