El xalet de Sant Feliu de Guíxols, conegut com l'hotel fantasma per, presumptament, funcionar com a annex de l'hotel Eden Roc, no disposa de la cèdula de primera ocupació, malgrat que fa quatre anys que van acabar les obres i que ha allotjat, suposadament, clients de l'establiment hoteler. De fet, el regidor d'Urbanisme, Josep Saballs (TSF), va informar en el ple d'aquest dijous, on el grup de Guíxols des del Carrer havia sol·licitat la seva compareixença per explicar aquest cas, que l'Ajuntament ha prohibit a la societat propietària, Josi SL, fer-ne qualsevol ús, una prohibició que ja se li va notificar el 2013, però que tot apunta que no va respectar. Saballs va exposar que perquè la propietat aconsegueixi l'autorització de la primera ocupació ha de regularitzar la tanca perimetral del xalet d'acord amb la normativa urbanística municipal: com que supera els 90 centímetres d'alçada, ha de ser translúcida, cosa que actualment no és així com es pot comprovar en la imatge d'aquesta informació.

Saballs va explicar que el 13 de juliol es va dictar el decret on se'ls donava un termini de dos mesos per solucionar la irregularitat de la tanca i que, si no es feia, l'Ajuntament actuaria subsidiàriament. També prohibia l'ús de l'habitatge i s'advertia a Josi SL que si no ho respectava l'Ajuntament procediria al seu precinte. El regidor va afegir que el 17 d'agost la propietat va sol·licitar un mes més de termini per retirar la tanca per la dificultat de trobar a l'estiu un contractista que faci les obres, ampliació que se li ha concedit, de manera que té fins al 13 d'octubre per legalitzar la tanca que li permetria obtenir la primera ocupació. En tot cas, va insistir Saballs, l'habitatge només pot tenir ús turístic, i en cap cas hoteler, com sembla que és el que ha tingut.

El 13 de juliol també es va legalitzar l'aparcament de la finca per a 36 places, que s'han de repartir entre la primera i la segona planta subterrània. En cap cas es pot utilitzar la terrassa de la parcel·la com a aparcament i l'Ajuntament ha determinat que la propietat hi posi impediments físics per evitar que es mantingui com a lloc d'estacionament.

El regidor d'Urbanisme també va exposar que ha quedat legalitzat l'interior de la casa, que incialment no es corresponia amb el projecte al qual s'havia atorgat la llicència d'obres. De fet, aquesta situació va determinar la denegació de la primera ocupació el 18 de juliol de 2013, ja que tot feia pensar que es tractava d'un annex a l'hotel -l'espai de la cuina, menjador i sala d'estar era una habitació tipus suite, i les habitacions estaven numerades, tenien pany amb targeta i banys preparats com a qualsevol hotel-. Dolors Ligero, portaveu de CiU i regidora de Disciplina Urbanística l'anterior mandat, va recordar que el projecte inicial era per fer-hi un habitatge privat, però que es va voler reconvertir a ús turístic en detectar la disposició hotelera, cosa que també es va denegar perquè el promotor no havia fet les obres d'adequació.

El regidor de Guíxols des del Carrer, Jordi Lloveras, va queixar-se, com també ho havia fet l'Oficina Antifrau que investiga el cas, per «inacció» de l'Ajuntament ja que entén que l'hotel fantasma ha fucionat quatre anys irregularment, de manera que es preguntava que havia fet l'administració.

Sense proves

Ligero va negar que hi hagués inacció i va recordar que l'administració s'ha de cenyir a la legislació i respectar-la. L'alcalde, Carles Motas, va manifestar en termes semblants que els processos s'allarguen, que el privat té dret a recursos que dilaten l'actuació de l'Ajuntament, però que és necessari respectar-los per fer passos ferms i legítims. La regidora de CiU va afegir que mentre va ser al govern van seguir el consell dels tècnics d'obtenir proves que l'habitatge feia les funcions d'annex a l'hotel. Malgrat les inspeccions, no en van trobar cap que fos suficient, a parer dels tècnics, ni tampoc es va veure cap vehicle aparcat a la terrassa.

Motas va insistir que l'administració ha de garantir els drets dels ciutadans, però va afirmar que «l'edifici acabarà precintat» si la propietat no fa els canvis que es requereix per a la seva regularització. El batlle va afegir que hi ha hagut un relleu generacional a la propietat i la direcció de l'hotel i que «sembla» que volen modificar la seva actitud per funcionar d'una manera més legal.