L'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols va acordar en el ple d'aquest dijous expedientar una de les empreses concessionàries de gandules i para-sols que hi ha a la platja de Sant Pol per no respectar l'espai que ha d'ocupar i no deixar els sis metres de marge respecte de la ribera del mar. Els grups municipals van aprovar per unanimitat la proposta de Guíxols des del Carrer, a l'oposició, que va recordar que aquesta empresa, Ensesa Comunitat de Béns, és reincident i que incompleix cada estiu des del 2015 la reglamentació de gestió de les gandules.

El regidor de Guíxols des del Carrer, Jordi Lloveras, va exposar que la citada concessionària ha fet «cas omís a les advertències» que l'Ajuntament li ha transmès en diverses ocasions per vulnerar la normativa de l'espai. En aquest sentit, va destacar que la problemàtica és exclusiva d'aquesta empresa ja que les altres quatre concessionàries de gandules que hi ha a Sant Pol respecten la normativa. «No és un problema generalitzat», va sentenciar. El regidor va mostrar-se profundament indignat amb l'actuació de la societat Ensesa Comunitat de Béns ja que considera que «ens pren el pèl com a ciutat i com a Ajuntament» ja que, a més d'ocupar més superfície de la que té delimitada -160 metres quadrats-, els treballadors de les gandules ocupen la primera línia de mar amb cadires de particulars que tenen llogades les casetes de bany que hi ha al darrera, i que gestiona la mateixa societat.

El regidor delegat de Platges, Salvador Calabuig, va confirmar aquests «incompliments» i va exposar com s'havia desenvolupat l'agost en el sector on opera la concessionària -a tocar de la Taverna del Mar-: arran de les queixes de particulars, el 4 d'agost l'Ajuntament va aixecar una acta perquè les gandules ocupaven més espai del que tenien assignat, arran de la qual la situació es va normalitzar i l'empresa es va ajustar a l'espai de la concessió; no obstant això, el 18 d'agost un informe va detectar de nou una major ocupació de les gandules així com la seva presència a la primera línia de mar, motiu pel qual l'alcalde Carles Motas els va requerir de nou que se cenyissin a la superfície assignada, cosa que van respectar alguns dies fins que el 30 d'agost es va certificar de nou l'incompliment i el govern va decidir obrir un expedient sancionador -cosa que es va ratificar amb l'aprovació al ple de l'endemà-.

Motas va afegir en el ple que si «aquest any ha estat dur» -en el sentit de la relació amb Ensesa Comunitat de Béns-, més ho va ser l'anterior i va precisar que les reunions que havia mantingut amb els advocats de la societat «no van ser agradables».

En declaracions a aquest diari, el regidor Salvador Calabuig va exposar que Ensesa Comunitat de Béns ha renovat aquest any la concessió de les gandules i para-sols. El període de la concessió és de tres anys, de manera que s'extingirà el 2020 si es compleix tot el termini.

Motas també va posar sobre la taula la possibilitat de reduir la presència de gandules a la platja de Sant Pol per reduir l'ocupació que hi ha actualment. En aquest sentit, Calabuig va explicar que l'any que ve finalitzen les altres quatre concessions que hi ha en aquesta platja i que la voluntat del govern és «esponjar» l'arena, cosa que pot traduir-se en la reducció del número de concessions. El pla d'usos per la temporada que ve serà el que determinarà aquesta intenció.