El govern espanyol ha atracat un vaixell al moll de Lepant del Port de Barcelona per allotjar una part dels reforços policials que aquests dies ha enviat a Catalunya amb motiu del referèndum de l'1 d'octubre. L'embarcació és un ferri fletat per l'Estat que té una capacitat per a 600 persones. Segons han explicat a l'ACN fonts del Port, inicialment no se li havia donat permís per atracar el vaixell i fer una estada llarga a la instal·lació. Posteriorment, però, l'Estat els va enviar una comunicació oficial fent la petició, i se'ls ha autoritzat a atracar al moll de Lepant a les 09.00 hores d'aquest dimecres. Mentrestant, un altre ferri que tenia intenció d'atracar al port de Palamós també es dirigeix cap a la capital catalana, on arribarà aquesta tarda, després que la Generalitat li denegués l'entrada.

Es tracta del ferri 'Moby Dada', de bandera italiana llogat per l'Estat i que va sortir aquest dimarts del port de Gènova i s'ha dirigit a Palamós amb la intenció de dur-hi "tasques de manteniment" durant els pròxims deu dies. El port, que depèn de la Generalitat, li ha denegat l'opció d'atracar tots aquests dies per "motius tècnics", ja que en els pròxims dies espera l'arribada d'altres creuers i altres vaixells de llarga eslora. A més, han precisat fonts del Departament de Territori, si el motiu real és allotjar agents policials destinats a Catalunya davant la convocatòria de l'1-O s'incompliria la llei, que no preveu que creuers facin les funcions d'hotel.

El vaixell ha arribat a primera hora davant del port de Palamós i després d'estar unes hores davant el litoral ha emprès el trajecte cap a Barcelona, on arribarà entre quatre i cinc de la tarda. Al port de Barcelona, ja hi ha un ferri noliejat per l'Estat i al de Tarragona un altre.

La policia espanyola ha reforçat el nombre d'agents a Catalunya arran del referèndum i ja la setmana passava preveia que la mobilització d'efectius aniria 'in crescendo'. Es tracta preferentment d'agents de les unitats d'investigació, tot i que també altres grups no relacionats directament amb les funcions d'antidisturbis.

Per la seva banda, l'Associació Unificada de Guàrdia Civils (AUGC) va denunciar fa uns dies que el cos "reté" a Catalunya uns 200 agents que s'havien d'incorporar a nous destins en altres comunitats autònomes.