La jove espanyola de 21 anys detinguda ahir a Palamós compareix demà davant del jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz per la seva presumpta integració en una xarxa afí al Daesh destinada a captar en fòrums d'internet dones per enviar-les a zones de conflicte a fer la gihad femenina.

L'institut armat la va detenir ahir al municipi empordanès i va constatar que la jove havia patit un procés d'autorradicalització virtual a través del consum de continguts de propaganda del Daesh extremadament violents.

L'arrestada, que viu amb els seus pares i que estava disposada a traslladar-se a Síria, integrava una xarxa de persones afins al Daesh i les seves activitats havien estat detectades pels serveis d'informació i intel·ligència internacionals des de fa dos anys.

De fet, la col·laboració de l'FBI va ser fonamental per a la seva identificació, segons ha informat el ministeri de l'Interior.

Des d'aquesta xarxa s'intentava manipular les usuàries perquè es desplacessin a zones de conflicte a través d'una propaganda que d'una banda exalçava la part positiva de la vida amb el Daesh i per una altra introduïa elements violents com vídeos d'execucions i accions bèl·liques.

Per a la seva radicalització, l'arrestada va aplicar un model autodidacte mitjançant el consum de propaganda gihadista combinat amb la influència que d'altres dones van exercir sobre ella a través de les xarxes socials, essencial per a la concreció de l'ideari gihadista.

Aquest procés de radicalització la va portar de mica en mica a sucumbir a les més severes exigències del rigor salafista, un fet que es va traduir en la utilització d'un codi de vestimenta estricte i inusual a l'entorn de vida de la detinguda i en el progressiu aïllament respecte al seu entorn.

Segons Interior, el Daesh té com un dels seus objectius certs col·lectius femenins de gran vulnerabilitat que, mitjançant propaganda gihadista, acaben trobant en l'organització terrorista un important recurs d'afiliació, com així va succeir en el grup que integrava la detinguda.