05 de novembre de 2017
05.11.2017

Amb cadira de rodes per Palamós per fer evidents les dificultats

Mifas destaca la feina que fa l'Ajuntament d'eliminació de barreres, però hi troba «petits detalls» que s'han de millorar

06.11.2017 | 07:13
Representants de Mifas, l´alcalde de Palamós, el regidor Joan Barba i tècnics van fer un recorregut en cadira de rodes. A la imatge, un escaló en la rampa d´una vorera, petit, però que causa dificultats.

El president de Mifas, Albert Carbonell, va desplaçar-se aquesta setmana a Palamós per respondre a la crida d'un soci de l'entitat que havia avisat que l'Ajuntament de la localitat treballava per l'eliminació de barreres arquitectòniques a la via pública, però que «no es rematava bé». Abans de viatjar a la localitat baix-empordanesa, Carbonell va contactar amb l'alcalde Lluís Puig (ERC) i, aquest dilluns, els dos, acompanyats del soci de Mifas, el regidor de la brigada Joan Barba i tècnics d'Urbanisme i de Via Pública, van recórrer diferents carrers de Palamós per detectar les problemàtiques existents per a les persones en cadira de rodes.

La ruta va ser dissenyada pel soci palamosí de Mifas perquè els responsables polítics i tècnics comprovessin de primera mà els elements que podrien millorar-se. Carbonell ha exposat que es tracta de «petits detalls» que només es detecten si vas assegut en una cadira de rodes: per exemple, una pendent massa pronunciada; un banc a la biblioteca que no té recolza braços, cosa que dificulta que persones amb mobilitat reduïda puguin incorporar-se; o un escalonet a les voreres que pot provocar que les rodetes de les cadires hi quedin clavades i la persona bolqui cap endavant. No és la primera experiència d'aquestes que organitza Mifas amb responables municipals, i Carbonell està obert a fer-ho en cada lloc que els ho demanin. A més, properament celebraran una jornada amb el Col·legi d'Arquitectes.

A més dels impediments que es troben a la via pública, Mifas també va exposar a l'alcalde palamosí la possibilitat d'incentivar el petit comerç a ser accessible.

En aquest sentit, Carbonell lamenta que la llei d'accessibilitat hagi allargat 20 anys més el seu compliment perquè «sembla que no ens ho acabem de creure i que encara haguem de reivindicar» mesures per a les persones amb mobilitat reduïda, les quals no beneficien només gent en cadira de rodes, sinó també gent gran, pares amb els cotxets... El president de Mifas recorda que a Europa existeix el turisme accessible, de manera que entén que els empresaris també l'haurien de voler atraure. I exposa el cas de Sant Antoni, que compta amb un servei de bany adaptat –el millor que ha vist mai, assegura– que aquest estiu ha tingut 1.305 usuaris i que ha anat lligat del fet que comerços i restaurants hagin fet els locals accessibles perquè «hi veuen negoci».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema