Els forenses no van trobar signes d'agressió sexual a la nena de 10 mesos que la seva mare va portar ja morta al CAP de Torroella de Montgrí dissabte al vespre. Els Mossos d'Esquadra havien detingut un home de 26 anys que convivia amb la mare de la criatura per les circumstàncies estranyes de la mort de la petita, però ahir va quedar en llibertat, després que la policia deixés sense efecte la detenció. L'home està citat a declarar avui al jutjat d'instrucció.

L'autòpsia al nadó va revelar que les ferides que tenia a la zona íntima (i que inicialment van fer sospitar que podia haver estat víctima d'una violació) eren superficials i que no hi havia esquinçaments ni lesions internes. L'autòpsia no va poder determinar l'origen de la mort però no descarta que hagués estat per causes naturals, com ara una infecció. Els forenses faran proves complementàries (com anàlisis de mostres, sang i orina) per intentar determinar com va morir.

Els Mossos d'Esquadra van detenir l'home de 26 anys (que vivia amb la mare de la nena, una germana de la petita de dos anys i una altra companya de pis) a Torroella de Montgrí per les «circumstàncies anòmales» de la mort del nadó, segons va informar la policia catalana en un segon comunicat (veure peça adjunta). En concret, la mare de la criatura, acompanyada de familiars, va portar la nena de 10 mesos al CAP de Torroella cap a tres quarts de vuit del vespre de dissabte.

La petita va ingressar al centre ja morta i, tot i que la van intentar reanimar, no van poder fer res per salvar-li la vida. A més, el nadó tenia signes externs compatibles amb el fet que hagués estat víctima d'una agressió sexual per ferides a la zona de la vagina i de l'anus que, d'entrada, van fer sospitar als metges que podrien ser esquinçaments com a resultat d'una violació. Unes ferides l'origen de les quals l'autòpsia havia de confirmar.

Durant el dia, la comitiva judicial va fer una entrada i escorcoll al domicili on vivien tots plegats. Va ser en presència del detingut, que en tot moment va dir que era innocent i va negar que li hagués fet mal a la petita.

Aquest dilluns van fer l'autòpsia al nadó a l'Institut de Medicina Legal de Girona. Els forenses no han pogut concloure, per ara, quina és la causa de la mort, que consta com a indeterminada. Van descartar, però, que fos víctima d'agressió sexual perquè no presentava cap ferida interna i les lesions a les zones íntimes eren superficials. Tot i això, els forenses li van fer un frotis per mirar si hi havia restes d'ADN a l'anus o a la vagina i també van enviar a analitzar mostres de teixits, sang i orina.

Més proves

També faran proves de toxicologia per veure si havia ingerit algun tipus de substància de forma accidental i tampoc descarten que es pugui tractar d'una mort natural, com ara per una infecció conseqüència de falta d'higiene. També van explorar la germana de la petita, que té dos anys, i no li van trobar lesions o indicis d'abús sexual.

Segons fonts properes a la investigació, el vespre de dissabte l'acusat i la mare de la nena estaven junts a dins del domicili amb el nadó i la seva germana. La mare va anar a la cuina i l'acusat s'hauria quedat sol amb les dues menors, a qui va posar a dormir. Al cap d'una estona la mare de les criatures va anar a la seva habitació i va veure la petita bocaterrossa i sense respirar. Va ser aleshores quan van cridar un pastor de l'església evangèlica a la qual pertanyen perquè els ajudés.

Citat a declarar avui

En comprovar que la nena no es movia, la van portar al centre d'atenció primària de Torroella de Montgrí on no van poder fer res per reanimar-la. Després de l'autòpsia, els Mossos d'Esquadra van deixar sense efecte la detenció del jove de 26 anys. Tot i això, continua citat a declarar avui al jutjat d'instrucció en funcions de guàrdia de la Bisbal d'Empordà. La fiscalia no tenia previst ahir demanar cap tipus de mesura cautelar (ni presó ni presentació als jutjats) i, per tant, la causa contra el jove podria quedar arxivada provisionalment a l'espera dels resultats definitius de l'autòpsia.

D'altra banda, l'Ajuntament de Torroella de Montgrí va anunciar ahir que, si finalment s'obrís un procés judicial per la mort del nadó de deu mesos, la institució s'hi presentarà com a acusació. L'Ajuntament havia donat per fet aquesta personació arran de les informacions del cas. Després de la comunicació que el detingut quedava en llibertat en saber-se que l'autòpsia revelava que no hi havia hagut violència sexual en la mort de la criatura, fonts municipals van precisar que estaran pendents del que determini el jutjat d'instrucció que porta el cas.