L'alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Carles Motas (TSF), ha declinat l'oferiment de l'entorn de Carles Puigdemont per formar part de les llistes de Junts per Catalunya (JuntsxCat) "en llocs de responsabilitat" en les pròximes eleccions del 21 de desembre. Per tant, no formarà part de la candidatura. En un escrit a la seva pàgina de Facebook, el batlle ha mostrat el "respecte i reconeixement pel president Puigdemont" i les persones que són a la presó o fora de casa "pel seu compromís pel país". També ha manifestat que se sent "honorat de que s’hagi pensat que puc ser útil a Catalunya i a un projecte polític". Amb tot, afegeix l'alcalde, "ara no puc acceptar" la responsabilitat d'anar a les llistes per centrar-se a continuar "un projecte de ciutat engrescador que ha de transformar la ciutat en els propers mesos" i que centrarà "tota la meva atenció".

Motas, davant la informació que el situava en les llistes per Girona del PDeCAT, sota la marca de JuntsxCat, ha manifestat en primer lloc "el meu respecte i reconeixement pel President Puigdemont i per totes les persones que en aquests moments estan privades de llibertat o lluny de casa pel seu compromís amb el país".

A més, ha confirmat que havia rebut la proposta "de l'entorn del president" però que ha declinat l'oferiment i, per tant, no anirà a les llistes del 21.D. "És cert que he rebut la proposta, de l'entorn del president, per formar part del projecte de Junts per Catalunya en llocs de responsabilitat". En l'escrit, l'alcalde afegeix que "em sento honorat de que s'hagi pensat que puc ser útil a Catalunya i a un projecte polític. Però ara no puc acceptar aquesta responsabilitat", continua.

Motas esgrimeix que la seva prioritat ara mateix és "la nostra ciutat". "Des de Tots per Sant Feliu hem estat capaços de formar un equip de persones de diferent tarannà amb un sol compromís: fer una ciutat millor. I ho estem aconseguint". En aquest sentit, prossegueix, "estem treballant molt, junt amb els companys de govern, per realitzar un projecte de ciutat engrescador que ha de transformar la ciutat en els propers mesos". "I estic convençut -sentencia l'alcalde- que esdevindrà un lloc millor on viure. Amb esforç, treball i implicació de molta gent, però també requereix tot el meu. Agreixo les mostres de suport rebudes però el meu compromís i prioritat és la nostra ciutat".

Demà acaba el termini per presentar les candidatures per a les eleccions del 21 de desembre i el PDeCAT, que concorrerà amb la marca Junts per Catalunya, encara no ha anunciat els noms que conformaran les seves llistes. Ahir, el Consell Nacional del Partit Demòcrata va donar plens poders a Carles Puigdemont perquè acabi d'enllestir les candidatures, després de rebre les propostes que han fet des del partit. La voluntat del president destituït és presentar llistes transversals, amb els consellers a la presó o a Brussel·les i amb nombrosos independents, a canvi de sacrificar càrrecs del partit. Així, la proposta inicial de llistes del PDeCAT es veurà modificada.

Per a la circumscripció de Girona, de moment es desconeix la persona que encapçalarà la llista de JuntsxCat. En un principi, es perfilava com a número 1 l'alcalde de Besalú, Lluís Guinó, membre de la Mesa del Parlament i amb un procés judicial obert al Tribunal Suprem. Tot i que Guinó podria anar a les llistes, segons fonts consultades, podria no fer-ho com a cap de llista, una posició que estaria reservada a una candidata. En els últims dies, també havia sonat l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, com a membre de la llista de JuntsxCat. Qui també havia rebut l'oferiment de formar part de la llista per Girona és l'exconsellera de Salut, Marina Geli que, com l'alcalde de Sant Feliu de Guíxols, ha declinat l'oferiment.

A Barcelona, avui ha transcendit que el president de l'ANC, Jordi Sànchez, actualment a la presó serà el número 2 de la llista de JuntsxCat que encapçalarà Carles Puigdemont. Precisament, aquest migdia, Sànchez ha comunicat que renuncia a la presidència de l'ANC per poder concórrer als comicis del 21-D.