17 de gener de 2018
17.01.2018

L'hospital de Palamós aconsegueix 15 donants de còrnia en mig any

És el segon centre gironí, després del Trueta, a implantar un projecte de donació de teixit ocular

17.01.2018 | 17:14
Un professional del Banc examinant una còrnia.

L'hospital de Palamós, en col·laboració amb el centre sociosanitari Palamós Gent Gran, han aconseguit quinze donacions de còrnies en només mig any. Des del juny passat, i juntament amb el Banc de Sang i Teixits de Catalunya, l'hospital palamosí ha impulsat un programa per promoure les donacions de còrnies, convertint-se així en el segon centre de la regió sanitària de Girona, després de l'hospital Josep Trueta de Girona, en fer-ho.

Les còrnies que s'extreuen s'envien al Banc de Sang i Teixits de Catalunya, que s'encarrega de la preservació, validació i posterior distribució als centres que les necessiten. Alguns d'aquests receptors pot ser precisament al servei d'oftalmologia de l'hospital de Palamós, que des del 2008 ha realitzat 32 trasplantaments d'aquest tipus.

Per facilitar la donació de còrnies, set professionals d'infermeria i medicina de Palamós s'han format específicament per realitzar tot el procés de donació de còrnies i acompanyament: des de la detecció, passant per l'entrevista amb els familiars del donant i fins a la realització de la mateixa tècnica d'extracció.

Per a què calen còrnies?

La majoria dels receptors de còrnia i de teixit ocular són pacients amb distròfies o edemes corneals, que poden suposar la pèrdua de la visió. El trasplantament de la còrnia malmesa per una de donant és l'única manera que tenen aquestes persones per recuperar la visió.

També són freqüents els trasplantaments a pacients que han patit una lesió a l'ull, una infecció o el rebuig d'un trasplantament previ, indiquen des del centre.

Amb cada còrnia donada es pot ajudar a recuperar la visió a dues persones perquè es pot dividir la còrnia en dos segments que es trasplanten a pacients diferents.

La còrnia és un teixit viu que cal trasplantar abans d'una setmana després de l'extracció. També hi ha la possibilitat de conservar-se fins a tres setmanes a 31 graus.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema