29 de gener de 2018
29.01.2018

Surt a licitació el projecte per buidar l'abocador de Vacamorta

S'estudiarà com treure les més de 2,3 milions de tones de deixalles abocades fins al 2003, moment en què es va atorgar la llicència ambiental anul·lada pel TSJC i el Suprem

29.01.2018 | 11:28

La Generalitat ha licitat el projecte per buidar l'abocador de Vacamorta, situat a Cruïlles  i sobre el qual pesen nombroses sentències del TSJC i el Suprem. Segons recull l'anunci, l'empresa que obtingui el contracte haurà d'estudiar quina és la millor fórmula per retirar els més de 2,3 milions de tones de deixalles que s'acumulen al subsòl del paratge.

Ara bé, la Generalitat també deixa clar que es retiraran aquelles escombraries que es van abocar a Vacamorta d'ençà del 2003 en endavant; és a dir, quan el Govern va atorgar la llicència ambiental que ha estat el focus del litigi.

Això suposarà deixar més de 335.000 tones de deixalles enterrades a lloc (que són les que s'hi van anar acumulant anteriorment).

La redacció del projecte per buidar Vacamorta surt a licitació per 150.000 euros i les empreses que vulguin optar-hi poden presentar ofertes fins aquest dimecres.

L'abocador de Vacamorta, sobre el qual pesen nombroses sentències, es va clausurar a finals del 2014. Tant el TSJC com el Suprem van ordenar tancar-lo perquè la llicència ambiental de la instal·lació –i que ha estat el focus del litigi- estava mal donada. Però aquestes no són les úniques resolucions judicials que arrossega Vacamorta, perquè el cas ha derivat en nombrosos recursos (interposats tant per la Generalitat com per l'antiga gestora, Recuperació de Pedreres SL).

Sigui com sigui, el juny del 2015 el TSJC va ser categòric. L'alt tribunal català va donar un termini de dos anys al Govern perquè buidés l'abocador i traslladés les deixalles que s'hi havien abocat durant anys. I quan aquest termini ja s'havia esgotat, el TSJC va emetre una nova resolució carregant contra la Generalitat i dient-li que veia "del tot inadmissible i insuportable" que no hagués fet res per retirar les escombraries de Vacamorta.

EL TSJC criticava obertament que el Departament de Territori no hagués impulsat "una sola actuació per retirar ni una mísera tona dels milions que es van abocar al dipòsit". I que, per contra, al Govern li haguessin sobrat "temps i esforços" per interposar als tribunals una "interminable successió d'incidents, sol·licituds, recursos i peticions diverses" per intentar frenar el buidatge de l'abocador.

Ara, la Generalitat ha fet un primer pas per complir les resolucions judicials. L'Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha tret a licitació el projecte per buidar l'abocador de Vacamorta. El contracte surt a concurs per 150.000 euros (181.500, si es té en compte l'IVA). Les empreses interessades poden presentar ofertes fins al 31 de gener i aquella que guanyi la licitació tindrà un termini de nou mesos per redactar el document.

Buidar fins al 2003

D'entrada, l'empresa que guanyi el contracte haurà d'estudiar totes les alternatives "i la manera d'extreure amb mitjans mecànics" tant les deixalles de Vacamorta com les diferents capes de terra que les cobreixen. Ara bé, no es retiraran totes les escombraries que s'acumulen al subsòl del paratge, sinó aquelles que s'hi van abocar a partir del 2003; és a dir, quan la Generalitat va atorgar la llicència ambiental que després els tribunals van tombar.

De fet, per establir aquest termini, la Generalitat s'empara en la resolució del TSJC que al 2015 li va donar dos anys per buidar l'abocador. A l'escrit, l'alt tribunal diu –literalment- que s'ha de "restaurar completament el paratge a la situació que tenia abans del 10 d'abril del 2003".

Segons recull un dels documents que acompanya la licitació, al subsòl de Vacamorta actualment hi ha 2.692.656,81 tones de residus. I d'aquestes, les que s'hauran de retirar seran, en concret, 2.356.030,11 (que són les que s'hi van abocar entre els anys 2003 i finals del 2014, quan l'abocador es va clausurar).

Això vol dir, doncs, que d'entrada la Generalitat ja preveu que, un cop completats els treballs, al paratge hi quedin 336.626,70 tones d'escombraries. És a dir, les que s'hi van llançar entre l'any 2000 –quan Vacamorta va obrir- i fins al 2003.

L'empresa que redacti el projecte per buidar Vacamorta haurà d'estudiar també quin serà el cost i el temps que es necessitarà per retirar els residus. En una primera estimació, la Generalitat va calcular que treure les deixalles costaria fins a 150 MEUR, que es necessitarien fer un mínim de 140.000 viatges en camió i que els treballs s'allargarien almenys onze anys.

A més, el projecte també haurà d'analitzar els riscos ambientals i per a la salut humana que comportarà moure tots aquests milions de tones d'escombraries. I finalment, analitzar on es dipositaran de nou (per exemple, en un abocador ja existent, en un de nova construcció, etc.).

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema