Els Mossos d'Esquadra han detingut un home que obligava el seu germà menor d´edat a fer-se passar per sordmut, demanar diners i robar. Ambdós actuaven sobretot en districtes de Barcelona i a Cerdanyola del Vallès. Però els investigadors també han pogut acreditar que ho han fet a Sant Feliu de Guíxols. La investigació continua oberta.

El menor simulava pertànyer a una associació de sordmuts per a la qual demanava ajuda econòmica mentre aprofitava per robar les pertinences, sobretot mòbils i carteres. Els arrestats són un jove de 25 anys i un menor d'edat, nacionalitat romanesa i amb domicili a Barcelona, els quals estan acusats de ser els presumptes autors de 22 delictes de furt i estafa.

Els agents dels Mossos d'investigació de la comissaria de Nou Barris van detenir-los l´1 de març però la investigació es va iniciar a principis de desembre, quan els agents van detectar la presència al districte de Nou Barris de Barcelona d´un noi jove que simulava pertànyer a una associació de sordmuts fictícia per a la qual demanava una ajuda econòmica i, després de distreure les víctimes, els furtava telèfons mòbils i carteres. Durant les indagacions van saber que solia cometre els robatoris en establiments comercials, bars o restaurants.

Abans de dur a terme el robatori s'assegurava que la víctima tingués el telèfon mòbil o la cartera en un lloc visible al damunt del taulell de l'establiment o de la taula d´un bar. S'hi apropava mentre feia senyals per simular la seva condició de sordmut i generar l´empatia corresponent. Posava la carpeta amb el document a la part superior al damunt de l´objecte que volia sostreure de manera que el tapava i el robava.

Els investigadors van saber que hi havia una segona persona l´esperava a fora i van constatar que anava acompanyat del seu germà. Aquest s´enduia cada dia el menor arreu de Catalunya per cometre els furts amb la mateixa metodologia. En el moment de la detenció, el major d´edat es va identificar amb una identitat falsa, ja que tenia dues ordres de detenció judicials per delictes de furt. El mateix dia van escorcollar el domicili dels arrestats i hi van trobar 1.000 euros i sis mòbils, entre d´altres.