La primera fase per redactar el Pla Especial del port de Palamós (Baix Empordà) comença la setmana que ve. Ports de la Generalitat ha anunciat que farà dues sessions informatives per explicar les línies mestres del projecte en els tres àmbits d'actuació del document: activitat econòmica, lleure i oci i mobilitat i façana. Entre les propostes hi ha la reubicació del sector pesquer, potenciar l'activitat de creuers i relligar millor la continuïtat del passeig marítim amb el port. El procés participatiu inclou també reunions amb diferents actors, tallers oberts a la ciutadania, una enquesta i una pàgina web. La participació ciutadana prèvia a la redacció és la primera fase de les vuit previstes fins a l'aprovació definitiva del Pla Especial, un document llargament reivindicat.

El Pla Especial del Port de Palamós arrenca donant veu a la ciutadania. Ports de la Generalitat i l'Ajuntament han previst una sèrie de propostes per tal de conèixer com volen els palamosins que sigui el port.

La participació ciutadana començarà la setmana que ve amb dues sessions programades. La primera es farà el dijous a les set del vespre a l'Espai del Peix i la segona, el dissabte a les onze del matí a l'Espai d'Entitats. A més, també hi haurà reunions informatives amb els diferents sectors del port.

La participació ciutadana és la primera de les vuit fases previstes fins a l'aprovació definitiva del pla. Entre els materials per fomentar-la hi ha una pàgina web i un vídeo gravat amb un dron que mostra imatges del port.

La segona part del procés participatiu inclou una enquesta de percepció i expectatives ciutadanes en format paper (es repartirà als domicilis) i en digital , tallers participatius amb actors del port i la ciutadania. De fet, un dels compromisos del pla especial ha estat incloure els ciutadans com un actor més.

Un cop finalitzat aquest procés de participació ciutadana, es donaran a conèixer les aportacions recollides.

Tres grans eixos

El Pla Especial s'estructura en tres grans eixos. D'una banda hi ha l'activitat econòmica relacionada directament amb el port (creuers, pesca, activitat comercial o estacionament nàutic); el lleure i l'oci i la mobilitat i la façana. La idea és que el pla especial sigui el punt de partida d'un futur projecte de redisseny arquitectònic de la façana marítima del municipi empordanès.

La redacció del pla forma part del conveni que el juliol del 2016 van signar l'Ajuntament i l'empresa pública Ports de la Generalitat. L'acord té una vigència de quatre anys.

El procés participatiu haurà de recollir opinions sobre els usos del port i dels sectors que hi conviuen. Per exemple, es proposa que l'espai de pescadors es reubiqui tenint presents les infraestructures i els equipaments ja existents. En el sector de creuers, que diumenge passat va començar la temporada, es vol potenciar l'activitat i millorar l'accessibilitat dels autobusos, entre d'altres.