L´Ajuntament de la Bisbal i el Terracotta Museu participaran en un programa europeu de foment de la ceràmica i l'artesania a través del POCTEFA després de rebre la resolució definitiva en què es valida el projecte presentat anomenat COOP´ART.

POCTEFA (programa INTERREG V-A Espanya-França-Andorra, cofinançat al 65% pel FEDER- Fons Europeu de Desenvolupament Regional) és un programa europeu de cooperació territorial creat per a fomentar el desenvolupament sostenible del territori transfronterer entre aquests tres països: es cofinancen projectes de cooperació transfronterera dissenyats i gestionats per actors d´ambdós costats dels Pirineus.

Per donar inici al projecte, el soci líder, la Chambre régionale des métiers et de l´artisanat Occitanie, ha convocat a tots els socis del COOP´ART al seminari de llançament del projecte del 19 al 21 de març a Martres Tolosanne.

El Terracotta Museu i l´Ajuntament de la Bisbal són dos dels 14 socis del projecte COOP´ART, dels quals set són francesos: l´Association des Chambres régionales des métiers et de l´artisanat (cap de files), i les Chambres de métiers des Pyrennes, de l´Ariege, de la Haute Garonne, de Hautes Pyrennes, de Pyrenees Orientales, i l´Ajuntament de Martres-Tolosanne.

I set de catalans: Ajuntament de la Bisbal d´Empordà, Terracotta Museu, l´associació lleidatana Obrador Xisqueta, Ajuntament de Sant Hilari Sacalm, Diputació de Barcelona, Consell Comarcal de la Selva, i la consultora Activa Prospect.

El projecte global del COOP´ART puja a un total de 1.810.677 euros, dels quals el programa POCTEFA en subvenciona el 65%. En aquest sentit, l´Ajuntament de la Bisbal pot disposar de 414.766 euros com a despeses elegibles, i 102.500 euros el Patronat del Terracotta Museu.

Això comportarà un finançament europeu de 269.598 euros per l´Ajuntament i de 66.625 euros pel Patronat del Terracotta Museu.

Obres exteriors al Terracotta

Paral·lelament, el projecte també preveu unes accions a nivell local, que en el cas de la Bisbal, permetran finançar part de les obres dels exteriors del Terracotta, fer un estudi sobre models europeus de fires de ceràmica per tal de realitzar una nova proposta de fira de la ceràmica a la Bisbal de cares al 2020 i dissenyar un estand de la marca Ceràmica de la Bisbal.

Pel que fa al Terracotta Museu, amb el suport de l´Associació de Ceramistes i de l´Escola de Ceràmica, preveu adequar determinats espais de l´equipament, reformar l´espai de botiga com a punt d´inici d´una Ruta de la Ceràmica i de difusió del projecte, entre altres.