L'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols descatalogarà en el ple de demà els 15 oms que es troben afectats per les obres de reforma del passeig Rius i Calvet per talar-los.

Inicialment, havien de ser trasplantats en una zona verda que hi ha a Sant Pol, però la direcció de l'obra, els tècnics municipals i la coordinadora de seguretat i salut ho han desaconsellat perquè l'operació pot posar en risc l'estabilitat del mur de pedra que sustenta el carrer. La coordinadora de seguretat afegeix que existeix «un risc greu» que el mur s'enfonsés a sobre dels treballadors que realitzessin les tasques manuals de retirada dels arbres.

L'informe dels tècnics municipals posa de manifest que, lluny de la base del tronc, es localitzen arrels de perímetre superior als vuit centímetres i que en alguns casos arriben fins al calaix de la riera situat a uns tres metres sota el nivell del carrer i que travessen el mur de pedra que sustenta el carrer.

A més, les arrels, com ja havia informat Ràdio Sant Feliu, «embolcallen les canalitzacions de serveis arribant a les edificacions situades a l'altre costat del vial, a uns sis metres» dels arbres. El mur està en males condicions i, com fan els altres informes, recomana no trasplantar, per la qual cosa seran talats.

El regidor d'Urbanisme, Josep Saballs, ha concretat que talar en comptes de trasplantar suposarà una rebaixa del preu de l'obra -2.964.942,46 euros- d'uns 10.000 euros, ha explicat que els arbres formen part del catàleg d'elements protegits com a part de la imatge del frontal de mar ganxó i ha afegit que els oms trasplantats tindrien poca esperança de vida.