El llop atropellat el 27 de febrer passat a la carretera C-31 al terme de Mont-ras és d'origen franco-italià, com la resta d'exemplars que s'han detectat a Catalunya. Així ho confirma l'anàlisi genètica que se s'ha practicat al llop de Mont-ras, van informar ahir fonts del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat. Els indicis abans de l'anàlisi genètica ja apuntaven que l'exemplar atropellat tindria origen alpí i, un cop realitzat, s'ha comprovat que, efectivament, ho és. A principis de març, els tècnics de la Generalitat van apuntar que aquest llop mno es tractaria d'un exemplar detectat anteriorment a Catalunya.

La Generalitat ja va informar al seu dia que, des de l'any 2000, les dades de llop a Catalunya han sigut constants, amb confirmacions de la seva presència cada any. Sempre s'ha tractat d'individus aïllats que, amb un feble degoteig, s'han anat localitzant recurrentment. N'hi ha que només s'han detectat un any i d'altres que s'han anat localitzant en anys successius, alternant-se amb períodes d'absència. És per això que a dia d'avui no es pot parlar d'una població establerta de llop a Catalunya, sinó més aviat d´alguns individus dispersos.

En el cas d'aquest de Mont-ras, seria el primer que es detecta a l'entorn del massís de les Gavarres des que en van desaparèixer i la seva presència posa de manifest l'expansió d'aquest animal. Un dels màxims experts catalans sobre el llop, Josep Maria Massip, ha va havia previst la seva arribada al Baix Empordà.

La necròpsia practicada el 8 de març al llop atropellat a Mont-ras va revelar que es tractava d'un mascle adult ( Canis lupus) d'almenys cinc anys d'edat, 34 quilos de pes i 140 centímetres de l0ngitud. L'animal va ser trobat mort i els tècnics van confirmar que la causa de la mort, que va ser immediata, fou un fort impacte produït per un vehicle, ja que tenia politraumatismes a tot el cos.

No detectat

A l'exemplar se li van extreure cinc mostres diferents de pèl de la cara, cinc més de la resta del cos així com també mostres de músculs, que van ser traslladats al laboratori de genètica per poder obtenir més informació genètica (sobre l'origen i individualitzada) de l'animal. Ara, doncs, s'ha pogut confirmar la seva procedència alpina.

Els resultats es contrastaran amb la base de dades individualitzades de llops que té el Departament de Territori i Sostenibilitat, fet que ha permetre saber si és un animal ja detectat amb anterioritat. En tot cas, els tècnics ja van posar de manifest inicialment que, per la petjada, es descartava que fos el llop detectat al Solsonès. Tampoc és el del Ripollès, perquè es va detectar a França dies anteriors a l'atropellament.