El grup municipal de Guíxols des del Carrer, a l'oposició a l'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols, ha anunciat que en el ple d'avui votarà en contra de descatalogar els 15 oms del passeig Rius i Calvet.

La descatalogació dels arbres ha de permetre talar-los, després que diversos informes tècnics hagin posat de manifest que l'idea inicial del trasplantament no pot dur-se a terme perquè les arrels afecten un mur que sosté el carrer, alhora que hi hauria risc d'esfondrament a sobre dels treballadors que fessin les tasques manuals de retirada dels arbres.

Davant d'aquesta situació, i a l'espera de concretar altres accions relacionades amb els oms, Guíxols des del Carrer ha anunciat que ha posat en marxa una recollida de signatures a través de change.org a favor de salvar els arbres.

La formació lamenta que "a la primera dificultat que apareix" es decideix eliminar els arbres i apunta que el projecte, que contemplava el trasplantament, "estava mal estudiat o, com a mínim, estava redactat per cobrir l'expedient, però sense pensar mai realment en aquests arbres i en la seva salvació".

Guíxols des del Carrer entén que si es descataloguen finalment els oms el govern local incomplirà "la seva obligació de salvaguardar aquest patrimoni".

Finalment, conclou que tala els arbres és, segurament, "l'opció més ràpida, fàcil i econòmica, però nosaltres pensem que no ha de ser l'única".

Punt d'urgència

El projecte contemplava el trasplantament d'aquests 15 oms a una zona verda municipal que hi ha a Sant Pol, però aquesta actuació ha estat desestimada arran de tres informes tècnics -de la direcció de l'obra, dels tècnics municipals i de la coordinadora de seguretat i salut dels treballs- que alerten del risc d'esfondrament que podria causar l'operació en un mur que sustena el carrer, i que ja es troba en males condicions.

Les arrels, a més d'introduir-se per aquest mur, també "embolcallen les canalitzacions de serveis arribant a les edificacions situades a l'altre costat del vial, a uns sis metres" dels arbres, recull l'informe dels tècnics municipals.

L'equip de govern passarà aquest punt per urgència en el ple que se celebrarà avui al vespre.