El Defensor del Ciutadà de Palafrugell, Bertrand Hallé, va presentar la setmana passada la memòria de l'any 2017 el mateix dia que va deixar el seu càrrec institucional, que assumia des de l'any 2012. El relleu l'agafa Josep Esteba, el qual havia estat regidor de l'Ajuntament en diferents etapes.

De la memòria del 2017, va destacar que s'havien efectuat 57 actuacions, de les quals 40 eren queixes, 15 consultes, una derivació a altres institucions o al síndic de greuges de Catalunya i una actuació d'ofici. D'aquestes 40 queixes, cinc van tenir una recomanació explícita.

Al llarg del seu mandat, Hallé ha rebut 193 queixes i 148 consultes. Entre les principals conclusions recollides, es va insistir en la reclamació de fer més àgils les respostes de l'administració local, més transparència de cara al ciutadà i proposava nous criteris, com per exemple en l'autorització de l'ocupació de via pública o la comunicació entre àrees de l'Ajuntament.

També va proposar el canvi de nom de Defensor del Ciutadà per la de Defensor de la Ciutadania. Aquesta figura ha de defensar els drets fonamentals i les llibertats públiques dels veïns de Palafrugell, per la qual cosa supervisa les activitats de l'Ajuntament de Palafrugell i els seus organismes autònoms.