El ple de l'Ajuntament de Santa Cristina d'Aro, reunit dimarts a la nit en sessió extraordinària, va acordar, per vuit vots a favor i tres abstencions, la moció en què es demanava l'alliberament dels presos polítics, el retorn dels exiliats i es denuncia una deriva antidemocràtica i autoritària de l'Estat espanyol.

La moció va comptar amb el suport d'ERC, a l'equip de govern, i de CiU i Junts, a l'oposició. Per contra, el PSC, que també està al govern, i Emprenedors, a l'oposició, van apostar per la neutralitat en base al municipalisme. El PP, que té un regidor, a l'oposició, no es va presentar al plenari.

«Condemnem aquesta injustícia i ens refermem amb la moció», va dir el portaveu republicà i alcalde, Xavier Sala. La cap de Guanyarem, Sònia Pujol, va afegir: «No va d'independència, va de democràcia». Per la seva banda, el regidor d'Emprenedors, Julio Rico, va apostar per l'abstenció, com fa sempre en temes que superen l'àmbit municipal: «Nosaltres som una plataforma que treballem per l'entorn local». Un posicionament que va agafar també el PSC ja que no combregaven amb el total de la moció. «Sorprèn i trobo curiosa la postura del PSC», va manifestar Sala.

Dert a decidir

L'acord de la moció es concretava en set punts, dos més de la proposta inicial que havia entrat al registre municipal l'Associació de Municipis Independents (AMI) i l'Associació Catalana de Municipis (ACM), que havien acordat ERC i Guanyarem.

Els dos punts afegits per les dues formacions són: per un costat, declarar la vulneració de les llibertats de les persones, recollides i protegides en tots els tractats internacionals; i manifestar la persecució de la lliure expressió, de la vulneració dels drets polítics i humans i del dret a decidir dels ciutadans per part d'un Estat que jutja les idees i empresona de forma il·legal.