Els arrossars de Pals van acollir ahir al migdia la presentació de la XXV Promoció Gastronòmica Pals i la Cuina de l'arròs. L'acte d'inauguració va anar a càrrec de l'alcalde Sergi Brull; la regidora de l'àrea de Turisme de l'Ajuntament de Pals, Sílvia Monar; Josep Clausell, del Molí de Pals; Albert Grassot, de l'Estany de Pals; i Baltasar Parera, de La Costa Golf Beach Resort.

L'acte de presentació va tenir entre els seus plats forts la projecció d'un reportatge audiovisual que l'Ajuntament ha editat en commemoració de l'aniversari d'aquest singular esdeveniment gastronòmic, que enguany compleix 25 anys. El documental, d'uns cinc minuts de durada, narra a través d'imatges, cartells, retalls de diaris i testimonis directes de les persones implicades, l'evolució i el recorregut d'aquest projecte gastronòmic ja plenament arrelat al territori.

L'alcalde Sergi Brull va assegurar que el 25è aniversari de la campanya és «tota una efemèride plena de simbolisme; un joia com a poble; una constatació que els palsencs i palsenques tenim una capacitat única per teixir conjuntament projectes de llarga durada, de primer ordre i d'abast internacional».

Entre les diferents accions enfocades a la difusió de l'arròs que se celebraran al llarg de la campanya hi ha el IX Torneig de Golf i la Cuina de l'Arròs; la ruta literària de Sant Jordi; el Curs de Cuina de l'Arròs; passejades pels arrossars; la Ruta de l'Arròs amb el Xiulet de Pals; o visites guiades pel nucli antic de Pals.

La campanya es durà a terme del 6 d'abril al 13 de maig i hi participaran 16 restaurants locals. Tots els establiments oferiran als comensals un suculent menú basat en l'arròs de Pals com a plat principal, que cada cuiner preparà d'acord amb el seu estil i enfocament gastronòmic. Els menús, a més, aniran acompanyats de vins de les Caves Castell de Peralada, que enguany compleixen 25 anys de col·laboració amb la campanya.

L'alcalde de Pals també va agrair la col·laboració, un any més, dels dos molins arrossaires palsencs -el Molí de Pals i l'Estany de Pals. En aquesta sentit, Brull va defensar que «els nostres restaurants, els nostres molins i la tasca ingent de tanta i tanta gent que ha apostat decididament per aquesta campanya des del seu naixement han permès convertir la nostra vila, a dia d'avui, en un referent turístic i gastronòmic de primer ordre».

Obre la Torre de les Hores

Una de les grans novetats de la campanya d'enguany seran les visites a la Torre de les Hores. Aquest dissabte, l'Ajuntament inaugurarà de forma oficial l'obertura al públic d'aquest monument després dels treballs de restauració que el consistori -amb el suport de la Diputació de Girona- hi ha dut a terme al llarg dels darrers anys.

La presentació està prevista per a les quatre de la tarda i anirà a càrrec d'Albert Piñeira, vicepresident de la Diputació de Girona, l'alcalde de Pals i Lluís Bayona, arquitecte del projecte. L'edifici es podrà visitar al llarg de tot l'any de dilluns a diumenge, de les deu del matí a les vuit del vespre. Durant els mesos d'hivern, l'horari serà de les deu del matí a les sis de la tarda, va informar ahir el consistori.