L'Ajuntament de Castell-Platja d'Aro va iniciar ahir l'enderroc de l'antiga escola Vall d'Aro per construir-hi el nou espai sociocultural del municipi. Situada a la plaça Poeta Sitjar de Castell d'Aro, està previst que els treballs d'enderroc, d'adequació del terreny i d'inici de fonamentació acabin abans de l'estiu, quan s'hauran d'aturar en compliment d'una ordenança municipal.

Després d'aquest període estival, es reprendria l'actuació destinada a aixecar el nou centre cívic fins a l'estiu del 2019, quan s'hauran de tornar a parar. El nou equipament consistirà en un edifici que tindrà 1.200 metres quadrats de superfície i dues plantes. De titularitat municipal, inclourà: un punt de lectura de la Biblioteca Mercè Rodoreda, un hotel d'entitats i casal per a la gent gran, diversos espais polivalents i un auditori per fer-hi activitats culturals i desenvolupar-hi espectacles de format petit i mitjà.

Aquests treballs, que es preveu que durin uns dos anys, es van adjudicar el passat mes de març a l'empresa Rubau Tarrés SAU per un import d'1.995.701,40 euros (amb IVA). El preu de la licitació era de 2.591.820 euros (amb el 21% de l'IVA). Un total de 12 empreses van optar a rebre l'execució de l'obra, que es va endur Rubau Tarrés perquè va presentar l'oferta econòmica més avantatjosa. De fet, l'import de l'obra va ser determinant ja que entre les vuit primeres classificades totes van tenir la mateixa puntuació pel que fa als dies d'execució i per l'ampliació del termini de garantia.

La història del centre

Les primeres referències escolars al municipi daten de mitjan segle XIX amb escoles unitàries per a nens i nenes íntegrament a Castell d'Aro, llavors la capital del terme. A Platja d'Aro -llavors Fanals d'Aro- no va ser fins a l'any 1915 quan es va aprovar la creació de l'escola mixta. L'any 1932 l'Ajuntament va crear una escola de nenes en un espai de lloguer i es van iniciar els tràmits per construir un nou edifici, projecte estroncat per la Guerra Civil, i que no va veure la llum fins al 1959.

Simultàniament, l'escola Vall d'Aro, a plaça Poeta Sitjar de Castell d'Aro va tirar endavant fins que el curs 2015-2016 va inaugurar un nou espai de 2.300 m2 al costat del nou institut Ridaura, tot i que ja havia estat estrenat el curs 2012-2013 quan va substituir un edifici que havia estat primer col·legi comarcal (1971) i després exclusivament institut (curs 1996-1997). Aquest centre convivia des del 1996-1997 amb l'escola Els Estanys de Platja d'Aro i des del 2008-2009 amb la Fanals d'Aro, també a Platja d'Aro.

Festa de comiat

El passat 9 de març, es va celebrar un acte de comiat de l'antiga escola al qual van acudir unes 500 persones entre pares, exalumnes i professors. Les activitats van començar a mig matí amb una recollida d'objectes i de fotografies antigues i actuals de l'escola o vídeos, que s'exhibiran en un museu de memòria històrica que es crearà en el nou Centre Cívic.

També es van fer altres activitats com un photocall i un esmorzar popular.