L'Ajuntament de Castell-Platja d'Aro estrena enguany la seva primera experiència en pressupostos participatius amb una dotació de 150.000 euros per a propostes en l'àmbit de les inversions. El procés comença el pròxim dilluns a la tarda a la sala d'actes de l'Ajuntament amb la presentació pública d'aquesta primera experiència, i es clourà quan després de l'estiu es facin les votacions finals. Prèviament hi haurà diverses fases -presentació, valoració tècnica de les propostes i elecció d'aquelles que accediran a la votació final-, i a partir de l'octubre d'enguany començarà la seva execució.

Les propostes inicials es poden presentar del 16 d'abril al 6 de maig mitjançant el portal http://participa.platjadaro.com. Simultàniament hi ha sis punts municipals d'accés públic per poder-ho fer en línia ubicats a Platja d'Aro (Oficina de Turisme, Centre Cívic Vicenç Bou i Oficina d'Atenció al Ciutadà), a Castell d'Aro (Oficina d'Atenció al Ciutadà) i a s'Agaró (Ca La Generosa, l'edifici on hi ha Correus i Televisió Costa Brava). També es poden omplir butlletes de paper per desar-les a les urnes situades a l'Ajuntament, Biblioteca Mercè Rodoreda, Centre Cívic Vicenç Bou i escoles Fanals d'Aro i Els Estanys (Platja d'Aro); Oficina d'Atenció al Ciutadà, escola Vall d'Aro i institut Ridaura (Castell d'Aro), a Ca La Generosa (s'Agaró) i en un estand mòbil que recorrerà altres espais públics concorreguts en jornades amb activitats.

En aquesta primera fase, totes les persones vinculades al municipi poden presentar propostes individualment, en grup o com a entitat (no és una fase de votació: la mateixa proposta presentada moltes vegades té el mateix valor que aquella amb una única butlleta). Cal tenir present també que en cada butlleta o qüestionari només hi pot haver una iniciativa, però se'n poden omplir tants com propostes es vulguin fer. La condició general primària és que es pugui considerar una inversió, és a dir, tot allò que es pot construir o adquirir i que és perdurable en el temps (per exemple, la creació o reforma d'equipaments municipals, l'adquisició de mobiliari urbà i béns materials, la millora d'espais públics -carrers, senyalització, enllumenat, zones verdes, clavegueram-, o la instal·lació de tecnologies d'ús públic -eficiència energètica, reducció de la contaminació, material informàtic pels equipaments-, entre d'altres).

També cal que sigui competència municipal, que doni resposta a una necessitat concreta, que sigui valorable i viable econòmicament (amb topall màxim de 150.000 euros), que tècnicament es pugui realitzar i que respecti el marc jurídic i legal existent.