Les obres de reforma del passeig Rius i Calvet de Sant Feliu de Guíxols van tenir ahir al matí una sorpresa: durant l'obertura d'una rasa es va localitzar un projectil, que molt probablement podria ser de la Guerra Civil. L'equip d'artificiers dels Mossos d'Esquadra es va fer càrrec de l´artefacte, que van retirar sense cap incident.

Per precaució, sobre dos quarts de dotze del matí els mossos i la Policia Local van desallotjar quatre persones dels edificis que hi ha a la plaça de Sant Pere, es va tallar la circulació de vehicles de la rambla del Portalet fins a l´alçada del Monestir i es van tancar terrasses i la platja. Abans de les tres de la tarda aquest sector va recobrar la total normalitat.

El projectil va ser trobat abans de les onze del matí quan una retroexcavadora obria una rasa a un metre de la superfície, a la plaça de Sant Pere, per fer-hi passar la canalització d'aigua.

El treballador que va topar-hi és Francisco Romero, que explicava a l'ACN que durant els treballs van molt «alerta» de no malmetre tubs de serveis, motiu pel qual no li va sorprendre topar-se amb un objecte dur. «Al principi he pensat que era un tub d'aigua antic però després, quan l´hem acabat de descobrir amb la mà, hem vist que era un explosiu», relatava. «M´he trobat moltes coses però mai res així», va afegir. A més de trobar-lo, va col·laborar amb els Tedax dels Mossos d´Esquadra per portar el projectil cap a la seva furgoneta, on el van traslladar a un lloc segur per detonar-lo.

Arran de la troballa, es va alertar la Policia Local i els Mossos, que van procedir a delimitar un perímetre de seguretat de la zona mentre es retirava el projectil: primer manuament per després permetre´n l´extracció de la rasa amb la retroexcavadora.

Els agents del Tedax el van desactivar allà mateix i, amb la mateixa màquina, va ser traslladat a la furgoneta dels artificiers. Atesa la procedència naval de l´artefacte, si es confirmés que és de la Guerra Civil, llavors podria tractar-se d´un projectil llançat des del creuer de guerra Canarias, que va recórrer bona part de la Costa Brava durant el conflicte. Quant a la troballa de bombes de guerres a Sant Feliu, la d´ahir no és cap novetat.

El juny de 2009 es va detonar una mina de la Segona Guerra Mundial que havia estat encaixada a les roques de la punta de Garbí; i el maig de 2012 va ser el torn de dos morters d´artilleria de la Guerra Civil que estaven submergits a la zona del mirador del Molí de les Forques.