La Fundació Jordi Comas i Matamala va celebrar ahir al vespre el VI Memorial dedicat a l'empresari turístic desaparegut l'any 2012, el qual va comptar amb l'entrega dels segons Premis T, que van reconèixer l'empresari farmacèutic i mecenes Antoni Vila Casas, el matrimoni de Jordi Grau i Maria Dolors Segarra que ha impulsat el desenvolupament de l'empresa palafrugellenca Licors Grau, i l'ideòleg i impulsor del Festival de Música de Torroella de Montgrí, Josep Lloret. Un reconeixement a persones de diferents sectors però que tenen en comú que les seves activitats han col·laborat a impulsar el turisme a la Costa Brava. Carme Hospital, vídua de Jordi Comas i presidenta de la Fundació, va agrair als assistents -un centenar, entre els quals els exconsellers Ferran Mascarell, Lluís Alegre i Macià Alavedra; l'exdiputada Montserrat Surroca; els alcaldes de Castell-Platja d'Aro, Joan Giraut; Torroella de Montgrí, Josep Maria Rufí; i Palafrugell, Josep Maria Piferrer; Jordi Camps en representació de la Diputació; i el president de l'EMD de l'Estartit Genís Dalmau- la seva presència i va recordar l'objectiu de la institució de ser «un marc de pensament i d'interpretació del turisme des de tots els àmbits socials i de forma transversal».

Dels guardonats, tant els d'enguany com els anteriors -Ramon Boixadós, president de la Fundació Gala i Salvador Dalí; Elsa Peretti, dissenyadora d'alta joieria; i Eugeni Llos, promotor de viatges turístics-, Hospital va dir-ne que «representen el millor de la nostra societat» i formen part del «quadre d'honor del turisme a casa nostra».

Lluís Poch, director de la Fundació, va fer un repàs a les activitats que l'entitat va organitzar l'any passat, de les quals va destacar que van aplegar prop d'un miler de persones -sense tenir en compte l'exposició «El caràcter del color. Un passeig per la Costa Brava. Homenatge a Jordi Comas», a Castell d'Aro-. Entre les activitats de l'any passat, n'hi va haver a Barcelona sobre com aportar valor al turisme, el cinquè Memorial, les tribunes amb el consultor i formador Emili Duró i el xef Ferran Adrià, i les taules rodones sobre turisme i sostenibilitat. Per aquest 2018, la Fundació va obrir les activitats el març a l'Aula Internacional d'Innovació Turística d'ESADE per debatre la Costa Brava com a destinació de turisme cultural. Poch va afegir que treballen per convidar com a ponents l'arqueòleg Eudald Carbonell i el president del Patronat de la Fundació Bancària La Caixa, Isidre Fainé. A l'octubre, serà el torn de les taules rodones al CaixaForum de Girona dedicades a la tecnologia aplicada al sector del turisme.

La celebració va tancar-se -prèvia al sopar- amb l'entrega dels Premis T als tres guardonats. Abans de rebre'l, van ser precedits d'una introducció a càrrec d'una persona que els coneix: el gerent de Costa Brava Centre Martí Sabrià va introduir el matrimoni de Licors Grau; l'educador i exdiputat al Parlament Joan Surroca va presentar Josep Lloret; i Ferran Mascarell a Antoni Vila Casas.