Santa Cristina d'Aro va acomiadar ahir a la tarda Montserrat Trueta Llacuna, fundadora i presidenta de la Fundació Catalana Síndrome de Down, qui va morir divendres passat a Barcelona. Trueta volia ser enterrada al costat del seu marit, l'economista i polític Ramon Trias Fargas, i dels seus pares, el doctor Josep Trueta i Amèlia Llacuna.

«Nats a l'exili, no se sap ben bé d'on són. Però ara sí, som de Santa Cristina», va dir el seu nebot, Antoni Strubell, que va afegir que «Santa Cristina és la nostra nova pàtria; agraïm l'aixopluc».

Un cop dipositada l'urna amb les seves cendres a la fossa familiar, van parlar, entre d'altres, tres dels seus quatre fills, com també l'actual company i, en nom de l'Ajuntament, el primer tinent d'alcalde i amic de la família, Josep Xifra.

Tots ells van destacar la seva senzillesa, però, al mateix temps, la seva «gran empenta», com va posar de manifest quan va crear, l'any 1984, la Fundació arran de l'impacte que va significar el naixement del seu quart fill, Andy, amb aquest trastorn genètic.

A la làpida es posarà una frase que sempre va defensar en vida: «No ploreu la meva mort, celebreu la meva vida que ha sigut molt plena i feliç».