10 de juny de 2018
10.06.2018

Desenfornen la calç del Forn Gran d'en Torró, a Fonteta

11.06.2018 | 09:20
La retirada de la calç del forn, ahir, un cop feta la cuita.

El Forn Gran d'en Torró, a Fonteta, va viure ahir el darrer episodi de la cuita de calç amb el desenfornament de les 70 tones de pedra calcària que s'hi van posar a coure el 29 de maig. Aquesta és la primera cuita que s'hi ha fet en 64 anys i ha estat la culminació d'un projecte encapçalat pel ceramista local Josep Matés, que ha comptat amb la col·laboració de voluntaris i el suport de l'Ajuntament de Forallac.

A més d'anar retirant les pedres que es van coure del 29 de maig al 3 de juny, també es va disposar una bassa amb aigua per amarar-les, de manera que es va formar la pasta.

La producció de calç a Fonteta va ser una activitat econòmica molt important en el passat. Ho mostra una dada que té Matés: dels 68 forns de calç documentats a les Gavarres, una trentena són a Fonteta, mentre que a Sant Climent de Peralta n'hi ha una dotzena més.

El ceramista i impulsor va recordar que la darrera cuita de calç en aquesta zona va ser l'any 1966, al Forn Petit. Aquesta fornada de calç al Forn Gran d'en Torró s'ha fet seguint el mateix sistema del segle passat, i que ja s'utilitzava en l'època romana, fa més de 2.000 anys.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema