La popular Festa del Pedal del municipi de Palamós es recupera el pròxim diumenge 16 de setembre, set anys després que es realitzés la darrera edició, la 30a. Per a l'Ajuntament de Palamós és important recuperar de nou aquesta activitat familiar, lúdica i esportiva, que va estar molt arrelada al municipi, amb inici i final a Sant Joan.

Amb aquest objectiu s'ha creat una taula de treball on participen les àrees municipals d'Esports, Organització o Mobilitat i en la qual s'ha demanat també la participació de l'Associació de Veïns de Sant Joan, que va ser l'entitat promotora d'aquesta festa popular en totes les seves edicions; també l'Associació local Pots, dedicada a la promoció d'activitats inclusives per a persones amb discapacitats; així com particulars vinculats a aquesta iniciativa cicloturista.

El treball conjunt ha donat com a resultat la represa de l'organització d'aquesta festa. Actualment, ha informat l'Ajuntament, s'està ultimant el traçat que tindrà la Festa del Pedal, que es limitarà a uns 14 quilòmetres amb un itinerari planer, accessible per a tothom, que posi en relleu el paisatge i els sectors del municipi d'alt valor mediambiental.

Dimarts van començar-se a distribuir 4.000 fulls de mà que informen de la realització de la Festa del Pedal, 3.000 dels quals van lliurar-se als escolars del municipi; la resta es repartirà per les dependències municipals. L'Ajuntament busca la màxima participació de la ciutadania.

Desavinences amb l'Ajuntament

La darrera edició de la Festa del Pedal, organitzada per l'Associació de Veïns de Sant Joan, va tenir lloc l'any 2011. L'any següent ja no es va celebrar perquè l'entitat no estava disposada a pagar una taxa per l'escorta policial, com li exigia l'Ajuntament.

L'Associació de Veïns de Sant Joan va argumentar la seva negativa a pagar perquè és una entitat del municipi sense ànim de lucre i estaven «al dia en l'aspecte econòmic i, per tant, no hem de pagar els plats trencats de l'Ajuntament que ens representa, i que hauria de donar exemple d'una bona gestió». L'entitat no estava d'acord que «ens facin pagar per un servei que l'Ajuntament hauria de fer de forma gratuïta».