L´Enrique González, de 35 anys i pare de dos fills menors d´edat, va ser desnonat el 27 de maig passat del bloc de pisos número 7 de la plaça Pere Lloberas de la Bisbal d´Empordà. Afirma que no n´havia rebut cap notificació i que, si ho hagués sabut, ho hauria preparat tot per marxar, com ja havia fet anteriorment quan van fer fora un dels habitants del bloc. Però ara, que li tocava a ell, s´ho va trobar per sorpresa i no es va poder endur res de l´interior del pis, ni la documentació ni el contracte de lloguer social que tenia per l´habitatge.

Des de fa tres anys, ell i almenys quatre famílies més que vivien en aquest bloc hi tenen un lloguer social, cosa que no ha evitat que pesin sobre ells ordres de desnonament. L´Enrique afirma que no devia cap rebut de lloguer a Buildingcenter SAU, l´empresa amb qui va firmar el contracte de 130 euros mensuals. Sí que van deixar de pagar una parella que viu al tercer pis amb una nena de dos anys i l´Ana Bayo: els dos han rebut sengles ordres de desnonament.

La parella l´ha pogut evitar saldant el deute de més de 1.200 euros, mentre que el de l´Ana Bayo, a través de l´àrea d´Acció Social de l´Ajuntament de la Bisbal i la PAH, s´ha pogut ajornar. Bayo va firmar el contracte de lloguer social el 2 de setembre de 2015 per un pis del bloc que havia ocupat. Aleshores, dels 17 pisos, 13 estaven ocupats des de feia un any. En converses entre l´Ajuntament i representants de l´entitat financera, es va aconseguir aquest lloguer social, però només per aquells ocupes que tinguessin ingressos, ha explicat la regidora d´Acció Social i Ciutadania, Maite Bravo. En Khamis, que viu a la porta del davant de l´Enrique, que no té contracte i per tant és ocupa, també té una ordre de desallotjament.

El contracte de lloguer de Bayo, com els dels altres que en tenien, és per tres anys i el seu acaba l´1 d´octubre de 2018. Inicialment, el lloguer mensual era de 100 euros, però el segon any passava a 270. Aleshores, va deixar de pagar perquè amb l´ajuda que té de menys de 500 euros no arriba a final de mes. Aquí, l´Ajuntament va intentar mediar amb Buildingcenter perquè el preu fos proporcional als ingressos de la inquilina, però l´única resposta va ser l´ordre de desnonament.

Bayo tampoc està disposada a pagar aquesta quantitat atès que no disposen de subministrament elèctric, a no ser que el punxin -els primers mesos van funcionar amb un comptador de l´obra, però quan el van retirar van haver d´enganxar-se al subministrament general i així han funcionat, entre tall i tall, fins aquesta setmana, quan n´hi ha hagut un que sembla definitiu, expliquen els inquilins-. De fet, des que els van desenganxar, el dimecres, estan a les fosques i han de recórrer a la llum del mòbil o a espelmes.

I és que, malgrat haver signat un contracte de lloguer a part dels inquilins, Buildingcenter no ha fet cap pas per posar-hi els comptadors de llum, ha afirmat la regidora Maite Bravo, que lamenta l´actitud de la societat i la seva manca de sensibilitat quan cobra, o cobrava, una renda als llogaters. Maite Bravo recorda que els pisos tenien cèdul·la d´habitabilitat, però que la manca d´interès de l´empresa gestora ha impossibilitat posar-hi els comptadors d´electricitat. Tant l´Enrique com la parella del tercer van anar a la companyia elèctrica per sol·licitar el comptador, petició que els va ser rebutjada, afirmen.

La regidora considera aquest cas un exemple més de la problemàtica que generen les hipoteques i la concentració d´habitatges en bancs i grans tenidors per cobrir el dret bàsic d´un habitatge digne. Una situació dramàtica per les persones que pateixen la vulnerabilitat social i econòmica que Bravo viu en primera persona a l´àrea d´Acció Social i Ciutadania. Bravo explica que «anem apagant focs perquè la gent ve quan té l´aigua al coll»: aquest dijous van aturar el desnonament d´una parella amb quatre fills menors, i calcula que aquest any ja n´han paralitzat una desena.

L´Ajuntament de la Bisbal disposa de tres habitatges per a emergències socials i treballen conjuntament amb l´Agència de l´Habitatge de la Generalitat per buscar solucions quan es troben en casos de desnonaments. Ho fan a través de la Mesa d´Emergència, una eina amb què es coordinen per aconseguir ajornar el llançament i trobar un lloguer social per als desnonats. L´Enrique, mentrestant, combina la casa de la seva mare i la de la seva germana esperant rebre les pertinences que té dins del pis -els nens estan amb la seva mare-, sense que Servihabitat, amb qui tenen el tracte directe pel lloguer, li doni cap resposta. Recentment havia trobat feina de paleta i estava disposat a comprar el pis, però ara s´hi troba una porta antiocupes, com sis més del bloc de Pere Lloberas, 7. Diari de Girona ha contactat amb Servihabitat però l´empresa no ha respost.