El Grup d´Especialistes d´Activitats Subaquàtiques (GEA) de la Guàrdia Civil va confirmar ahir la presència de l´obús a les illes Formigues descobert dissabte passat per un grup de submarinistes de Palamós que participaven en la 2a edició de la manifestació submarina, en defensa d'aquest espai natural. Durant la immersió, no es va poder precisar si el projectil està carregat o no perquè està a vuit metres de profunditat i una tercera part està enterrada. A simple vista és difícil de distingir i va caldre utilitzar un detector de metalls per confirmar que es tracta d´un obús, ja que depenent del costat per on es miri, es podria confondre amb una pedra, admetia el mateix cap dels GEAS a Girona, Fernando Aguirre. Això explicaria com ha passat desapercebut durant tot aquest temps. «Té tanta colonització de flora que és molt complicat de determinar-ho i de fet ha calgut confirmar-ho amb un detector de metalls», va afirmar. El que sí que es va constatar és que està a vuit metres de profunditat, que una tercera part està enterrat i que fa uns 80 centímetres de llarg i uns 25 de diàmetre. Donat que no hi havia garanties de seguretat, els submarinistes d´aquesta unitat especial subaquàtica van procedir a posar balises per indicar la prohibició de l´accés a la zona. Tampoc es va poder determinar si el projectil està disparat o no. Segons Aguirre, el protocol estableix que cal treballar com si estigués carregat i «extremar al màxim» les precaucions. Aquest mateix migdia es va activar l´Armada per requerir els treballs dels experts en desactivar explosius procedents de la base de Cartagena. Un cop aquí, els dos cossos treballaran en l´operatiu i es decidirà què fer. En funció de l´estat de conservació del projectil es pot optar per traslladar-lo (només en cas que no hi hagi riscos de moure´l) o s´acaba «neutralitzant» al mateix indret on es va localitzar.

Preguntat pel fet que la zona de les Illes Formigues és una zona d´interès natural, Aguirre va respondre que es treballarà per causar el «mínim impacte al medi» i al mateix temps garantir la seguretat de l´operació.

Altres artefactes localitzats

Fa tres mesos, uns operaris van descobrir un artefacte similar mentre treballaven en unes obres del passeig Rius i Calvet de Sant Feliu de Guíxols. En aquella ocasió, es tractava d´un explosiu de la Guerra Civil, que va obligar a tallar els accessos a la zona i es va desallotjar per precaució alguns veïns, fins que l'equip dels TEDAX-NRBQ dels Mossos d´Esquadra se´l van poder emportar en una zona segura per desactivar-lo.

En el cas de Palamós, l´any 2011 un pescador que feinejava va descobrir un projectil que havia quedat enganxat a les xarxes. I el 2008, se´n va localitzar un altre a uns 50 metres de la platja gran que pesava uns 95 quilos. En aquell cas, es va optar per traslladar-lo fins a Barcelona amb un vehicle especial per després desmantellar-lo.