Els artificiers de l'Armada han detonat aquest migdia l'obús que uns submarinistes van localitzar dissabte passat a les Illes Formigues. Després de més de quatre hores d'operatiu, l'explosió del projectil s'ha produït quan faltaven pocs minuts per un quart de dues. Estava situat a vuit metres a dins de l'aigua i s'ha optat per fer-lo detonar. El dispositiu ha comptat també amb la participació de quatre submarinistes del GEA de la Guàrdia Civil, agents de la Policia Local de Palamós i un total de quatre embarcacions. A banda de la col·locació de les càrregues explosives, els treballs també s'han concentrat a mantenir el perímetre de seguretat a la zona. A aquella hora hi havia molt de trànsit de velers i embarcacions d'oci que han hagut d'anar apartant amb l'ajuda de sirenes.

L'operatiu ha començat a les nou del matí amb una reunió tècnica amb representants dels diferents cossos per acordar el dispositiu d'actuació així com la vigilància i seguretat. Estaven presents l'Armada, els GEAS i Salvament Marítim de la Guàrdia Civil, els Mossos d'Esquadra i la Policia Local de Palamós. Seguidament s'han traslladat del Port de Palamós fins a les Illes Formigues amb quatre embarcacions (dues llanxes neumàtiques, una embarcació de Salvament Marítim i una nàutica).

Mentre es feien les tasques de vigilància per garantir el cordó de seguretat, quatre bussejadors de la Unitat de Mesures Contra Mines (UBMCM) de l'Armada s'han submergit per inspeccionar l'obús, fer una neteja a la zona i agafar imatges. En aquell moment, s'ha pogut confirmar que es tractava d'un projectil de l'exèrcit de la Guerra Civil de tipus 'Ordónyez' de 240 mm i 80 cm de llarg que es trobava a 8 metres de profunditat i parcialment enterrat. "Hem observat que els sistemes d'iniciació estaven a la part posterior del projectil i, com que són sensibles, hem preferit no tocar-ho ni moure-ho per no corre cap tipus de risc; per això la intervenció s'ha fet in situ", ha detallat el sergent primer i responsable d'aquesta unitat, Joan Zamora. A més a més, també s'ha inspeccionat una zona d'uns 50 metres al voltant per comprovar que no n'hi hagués cap més.

Pel que fa al material explosiu usat, s'han fer servir càrregues petites de 60 grams per buscar el "menor impacte possible". Per allunyar la fauna de la zona, s'han utilitzat unes càrregues que només fan soroll i després s'ha fet l'explosió controlada. El cap dels GEAS a Girona, Fernando Aguirre, ha precisat que més que detonació el que s'ha fet ha estat una "neutralització" per deixar inutilitzat el projectil. "S'ha fet explotar una càrrega controlada de baix impacte per desmantellar la totalitat del projectil sense que la càrrega principal de la pròpia munició explotés; ha sigut un èxit", ha assenyalat.

Per altra banda, els cossos participants han destacat la bona coordinació que hi ha hagut entre tots per fer les feines de vigilància. A aquella hora i en ple juliol hi havia molt trànsit d'embarcacions i velers que amb l'ajuda de sirenes s'han anat apartant per evitar que estiguessin massa a prop mentre es feia l'operatiu. També s'ha treballat amb Creu Roja per actuar en cas que hi haguessin incidències amb banyistes o submarinistes. Des de dilluns que estava prohibit accedir a la zona de les Illes Formigues que formen part de l'Espai d'Interès Natural del Castell-Cap Roig.

Des de fa temps que entitats ecologistes i locals reclamen un major nivell de protecció per a la zona. Precisament l'obús que s'ha detonat avui es va descobrir dissabte passat durant una "manifestació submarina" en defensa d'aquest espai.

La d'avui és la cinquena intervenció que aquesta unitat especialitzada de l'Armada actua al litoral mediterrani en el que va d'any per circumstàncies similars.