Els advocats que porten bars, restaurants i dos dels afectats per la flashmob del pànic a Platja d´Aro han engegat la via civil per cobrar indemnitzacions. D´entrada, han enviat una reclamació al responsable de la flashmob, l´operador turístic alemany Ruf Reisen, instant-lo a fer-se càrrec dels danys i perjudicis. I aquesta tardor preveuen entrar oficialment la demanda als jutjats.

L´advocat Joaquim Boadas recorda que l´operador turístic va dur a terme una activitat «il·legal», perquè no l´havia comunicada a l´Ajuntament, i assegura que ara estan preparant tota la documentació per saber l´import de les indemnitzacions. D´entrada, ja reclamen 145.000 euros per a una dona que va patir fractures durant l´estampida i estan avaluant el cas d´un menor que, d´ençà d´aquella nit, té «pànic» d´acostar-se a la població. A això s´hi hauran de sumar aquelles pèrdues que van patir bars i restaurants, i que una primera estimació situava en 150.000 euros.

Ahir es complien dos anys dels 22 minuts de caos i histèria que va viure Platja d´Aro el 2 d´agost del 2016. La flashmob no autoritzada que feia un grup de turistes, simulant ser paparazzis que perseguien un famós, es va confondre amb un atac terrorista. El pànic es va estendre i va traduir-se en centenars de persones corrents, fugint pels carrers, deixant sopars a mig fer i amb terrasses -literalment- plenes de plats i gots trencats.

Inicialment, el cas va anar per la via penal. Hi havia investigades cinc monitores del grup de turistes (que van arribar a Platja d´Aro a través de l´operador alemany Ruf Reisen). Però pocs mesos després, el jutjat va arxivar la causa. És a dir, que l´única via que quedava per reclamar indemnitzacions era la civil. I aquest és, precisament, el camí que han emprès ara els afectats. Per una banda, els bars i restaurants (representats per Fecasarm). I per l´altra, aquelles persones que van patir lesions físiques o seqüeles psíquiques arran de l´estampida.

Els advocats Joaquim Boadas i Carles Deutú, que representen els locals i dos dels afectats, van enviar fa pocs dies una reclamació al touroperador i a la seva companyia d´assegurances. A l´escrit, li reclamen que es faci càrrec dels danys i perjudicis que va provocar la flashmob. Segons subratlla Boadas, «és clar» que Ruf Reisen i l´asseguradora són «els únics responsables civils directes», i els que s´han de fer càrrec de les indemnitzacions. «D´ells en depenia l´organització de la 'flashmob'; un esdeveniment il·legal i il·lícit, perquè en cap cas estava autoritzat», concreta.

Més de 300.000 euros

En paral·lel a la reclamació, els advocats ja preparen una demanda civil, que s´entrarà al jutjat al setembre o a l´octubre. L´import que s´hi concreti pot superar els 300.000 euros. De fet, una primera estimació ja calculava que les pèrdues per a bars i restaurants van ser d´uns 150.000 euros. I aquí, s´hi hauran d´afegir les indemnitzacions de dos afectats que porten els advocats: una dona de Navarra que va patir fractures (i que reclama 145.000 euros) i un menor gironí que, d´ençà d´aquella nit, té pànic d´acostar-se a Platja d'Aro.

Pel què fa als locals d´hostaleria, Boadas explica que caldrà veure quants bars i restaurants s´adhereixen finalment a la demanda per saber a quant pugen les indemnitzacions. «De moment, estem recopilant tiquets d´aquell 2 d´agost per comparar-los amb el mateix dia de l´any anterior i el posterior, i quantificar els danys», explica l´advocat. Boadas subratlla que la demanda civil es dirigirà contra Ruf Reisen i l´asseguradora. Però tampoc tanca la porta a estudiar si hi hauria alguna mena de responsabilitat per part d´alguna administració «pel fet de no haver evitat» la flashmob.

Un any de baixa laboral

Per la seva part, la turista navarresa que reclama una indemnització de 145.000 euros es diu Lourdes Labaca. I ahir, dos anys després, assegurava que encara té viu el record d´aquell 2 d´agost.

Era el primer dia dels set de vacances que tenien programades a Platja d´Aro. Aquella nit acabaven de sopar i havien sortit a passejar amb el seu marit. Quan la multitud va començar a córrer, ells també ho van fer i, segons va explicar, algú la va empentar i va topar contra la cantonada d´un edifici. Com a conseqüència del cop, va patir contusions a la cara i al genoll però la més greu va ser en una mà. La topada li va fracturar un dit i des d´aleshores no el pot doblegar, i tot i que, segons va explicar, li han operat no han aconseguit que el pugui utilitzar amb normalitat .

A més, va explicar, ha hagut d´estar un any de baixa. «Jo sóc autònoma i demano una indemnització pels danys i també perquè ­durant tot aquest temps no he pogut complir i he hagut de pagar més a la treballadora que tinc perquè ha hagut de fer més hores», va relatar. Labaca regenta una cafeteria i fa poc que s´hi ha pogut reincorporar. En concret, reclama 145.000 euros.