L'Audiència Nacional ha enviat a presó un jove de Sant Feliu de Guíxols acusat de planificar un atemptat gihadista en territori estatal. El noi, que té 21 anys i a qui la policia va detenir dimarts a Vitòria (Àlaba), havia contactat amb una persona marroquina perquè executés l'atac.

A la interlocutòria que l'envia a presó, el jutge Santiago Pedraz subratlla que l'activisme d'aquest jove «en pro de la causa gihadista» no és «merament intel·lectual», ja que s'havia convertit en l'autèntic cervell de l'atemptat. Entre d'altres, el jove guixolenc es va comprometre a donar «suport logístic i econòmic» al marroquí, a proporcionar-li un vehicle i armes blanques i va ser ell qui també va decidir que l'atemptat tingués lloc a Espanya.

Per a aquest jove de Sant Feliu acusat de terrorisme s'ha decretat presó provisional, comunicada i sense fiança. El noi, Anis M. R. R., de 21 anys, havia planificat un atemptat gihadista a Espanya i la policia el va detenir al País Basc, en una investigació que l'Audiència Nacional subratlla que ha estat «notablement dificultosa» perquè, d'ençà de l'octubre de l'any passat, el jove tenia «una gran mobilitat» arreu del territori estatal i canviava «constantment» de telèfon mòbil.

La interlocutòria del jutge Santiago Pedraz recull que, al llarg dels darrers anys, aquest jove guixolenc havia experimentat «una notable radicalització». No només va canviar les seves rutines del dia a dia, sinó que a través d'Internet i xarxes socials, va contactar amb persones afins i es va erigir «com a figura preeminent amb capacitat de justificar i publicitar els postulats i accions violentes· de col·lectius com DAESH.

A més, l'Audiència Nacional remarca que la seva implicació «en pro de la causa gihadista no era merament intel·lectual». Sinó que hi va adoptar un rol actiu, arribant fins i tot a planificar un atac terrorista en territori espanyol.

La interlocutòria recull que Anis M. R. R. va encomanar l'execució de l'atac a un marroquí, a qui va conèixer l'any passat durant un viatge a aquest país. El jove guixolenc, i resident a Algesires, diu l'Audiència Nacional, «va exercir de manera conscient i directa una tasca radicalitzadora i adoctrinadora» damunt del marroquí, que finalment va decidir-se a dur a terme un atac terrorista a Europa.L'Audiència explica que va ser Anis M. R. R. qui va decidir que l'atemptat tingués lloc a Espanya, i que a més es va comprometre a donar al marroquí «el suport logístic i econòmic necessaris». Entre d'altres, donant-li diners i proporcionant-li un vehicle i armes blanques (de fet, quan se'l va detenir a Àlaba, durant el registre se n'hi va trobar una d'embolicada).La interlocutòria recull que les dues persones estaven permanentment en contacte, i que una mostra «del domini» que tenia sobre l'atemptat era que l'altre l'anava informant puntualment de tot. A l'octubre de l'any passat, però, la policia del Marroc va detenir el seu còmplice i va frustrar l'atemptat.