L'Ajuntament de Torroella de Montgrí congelarà, un any més, els impostos i taxes municipals, que van passar ahir pel Ple. Així mateix, continuarà reduint l'endeutament, gràcies als bons resultats de la gestió econòmica i financera. L'exercici de 2017 es va tancar amb un romanent de tresoreria de 872.129,18 euros, import que es destinarà, a part iguals, a inversions financerament sostenibles (actuacions vinculades a la sostenibilitat, el medi ambient, el foment del turisme), a reduir l'endeutament i una part es traslladarà a l'exercici vinent.

La proposta d'ordenances fiscals per al 2019 presenta una nova reducció en la taxa d'escombraries (un 3% les domèstiques i un 2% en les industrials) d'acord amb el full de ruta iniciat el 2015, que fixava una rebaixa del 12% en les domèstiques i del 8% en les industrials al llarg d'aquest mandat.

L'alcalde, Josep Maria Rufí (ERC-Junts), argumenta que aquesta reducció general de la taxa d'escombraries «és possible gràcies a la bona evolució del servei i al bon comportament de la població, fet que s'ha traduït en un increment molt notable de la recollida selectiva i una reducció del volum de rebuig que es porta a l'abocador».

La proposta d'ordenances fiscals per al 2019 que va presentar l'equip de govern també manté totes les bonificacions existents fins ara. I enguany se n'incorpora una de nova lligada a la mobilitat sostenible: bonificar les propietaris de vehicles elèctrics i híbrids. Els titulars de vehicles elèctrics gaudiran d'una bonificació del 75% de l'Impost sobre Vehicles de Tracció Mecànica, mentre que els vehicles híbrids tindran una bonificació del 60 %. Abans, només s'establia una bonificació del 40 % per a turismes amb emissions fins a 120gr/Km de CO2.

Al ple també es va aprovar modificacions de crèdit. Part del romanent de tresoreria de 2017, uns 291.000 euros, es destinarà a diferents inversions, com per exemple la digitalització de les actes del Ple, documentades a l'arxiu municipal des de l'any 1648; la diagnosi de l'estat del convent de les Clarisses; el projecte de rehabilitació de la façana de l'Hospital; el reasfaltatge de carrers; o la millora de camins i senyalització de la plana, entre d'altres.