La patrulla policial contra el «botellón» a Platja d´Aro ha disparat aquest estiu el nombre de denúncies. La Policia Local de Castell-Platja d´Aro va celebrar ahir la seva festivitat, en la qual va fer balanç de les seves actuacions aquest estiu, entre les quals destaca la tasca desenvolupada per la dotació específica destinada a lluitar contra el consum d'alcohol a la via pública.

En total, han estat 324 denúncies per aquest motiu, cosa que representa un increment del 165% respecte al mateix període estival de l´any passat -d´acord amb el càlcul de les dades facilitades, el 2017 les denúncies per practicar «botellón» haurien estat 122-.

Segons va informar l'Ajuntament, la multiplicació de les denúncies ha estat perquè aquest estiu -període comprès del 23 de juny a l'11 de setembre, en el qual la Policia Local ha desenvolupat un operatiu especial amb motiu de la temporada estival- s´ha vetllat especialment pel compliment de l´Ordenança de Civisme i Convivència amb la dedicació d´una patrulla.

Els agents, a més de les denúncies per consum d'alcohol al carrer, van aixecar 46 actes més per infraccions d'aquesta normativa municipal. Altres dades que es van donar a conèixer ahir són que hi ha un repunt en els robatoris amb força durant aquest període -han pujat un 21,5% respecte a l'any anterior, passant de 56 casos l'estiu passat a 68 el d'enguany-.

També hi ha dades positives: d'acord amb el balanç, hi ha hagut una reducció general de l'11% del nombre total de delictes, essent 659 pels 743 de l´any passat. Entre aquests, les disminucions més significatives són en els robatoris amb violència o intimidació (una reducció del 40%, passant de 15 casos a 9) i també en furts lleus, inferiors a valors de 400 euros (un 32% menys, de 215 a 147) i furts (una reducció del 9,5%, de 147 a 133).

Durant aquest període, van afegir les fonts municipals, la plantilla l'han formada 52 efectius, gràcies a la incorporació de sis agents interins, i ha acreditat dos nous guardons de qualitat: l'IO 9.000/1 i el SICTEC de Qualitat Turística.

Durant aquests mesos estivals la Policia Local ha registrat 3.839 actuacions en set àmbits d´acció: serveis planificats (980), seguretat (623), trànsit (512), policia administrativa (615), assistencial (304), i medi natural i marítim (168).

En el mateix període estival s'han fet 36 actuacions en accidents de trànsit rellevants, on no hi hagut cap víctima mortal (l´any passat se´n van produir 35 amb un decés). Justament, en matèria de seguretat viària, les principals actuacions han estat relacionades amb la conducció sota els efectes de l´alcohol (51 infraccions administratives i 19 de penals, cinc de les quals implicades en accidents de trànsit) o de drogues (12).

També s'han detectat 17 conductors sense permís de conduir o bé retirat per pèrdua de punts.

D'altres dades referents a l´actuació policial a Castell-Platja d´Aro són que, si es mesura comparativament el període comprès entre l´1 de gener i l´11 de setembre dels darrers quatre anys, tenint en compte que el 2014 es va iniciar la instal·lació de la xarxa de càmeres de videovigilància al municipi, en relació als delictes contra el patrimoni es constata una reducció global del 18,5% (de 1.345 fets l´any 2014 a 1.097 enguany). Els delictes de furt i de furt lleu han disminuït un 23% (de 701 a 541).

També s'han produït menys robatoris amb violència i intimidació (de 44 a 16, un 64% menys) i de robatoris a l´interior de vehicles (un 77% menys, de 137 a 32). En l´acte d´ahir, 18 agents i caporals van rebre Diplomes de Felicitació per diverses actuacions i serveis; i cinc Medalles de Permanència de Primera Categoria (30 anys) per a cinc dels seus membres.

Càmeres a l'uniforme

D'altra banda, les fonts municipals van recordar que la Policia Local de Castell-Platja d'Aro ha estrenat enguany, com ja va informar Diari de Girona, sis càmeres personals, compactes i portàtils, incorporades a l'uniforme, després de rebre l´autorització de la Comissió de Control de Dispositius de Videovigilància de Catalunya. Amb aquesta incorporació, el cos policial busca un efecte preventiu davant de possibles amenaces, agressions o actes delictius dels quals poden ser objecte els agents, i alhora la disminució de l´ús de la força en situacions on hi hagi un risc també per a terceres persones o danys a béns públics.

L'Ajuntament ha afegit que es vol evitar la presentació de denúncies infundades o viciades per la manipulació de gravacions amb telèfon mòbil. Els ginys són de petites dimensions amb angle frontal de 130 graus amb funció permanent de visió, però només enregistren imatge i so quan s´activen, recollint llavors també els 60 segons anteriors. El sistema de visionat és en un ordinador a la comissaria amb un programari específic, impossible de reproduir en un altre sistema. El període màxim de conservació de les gravacions és de 30 dies.