La Comissió Territorial del Patrimoni Cultural de Girona ha rebutjat el projecte d'urbanització d'un vial i d'una rotonda a la Pineda d'en Gori, a Palamós, en el marc de la construcció d'una promoció de 48 apartaments exclusius repartits en dos blocs. Una part d'aquesta urbanització afecta l'entorn de protecció del Bé Cultural d'Interès Nacional de la cala s'Alguer, per la qual cosa és preceptiu i vinculant l'informe de Patrimoni Cultural, que de moment és desfavorable. Si els promotors volen tirar endavant el vial i la rotonda, hauran de presentar de nou el projecte amb els canvis que reclama la Comissió del Patrimoni Cultural.

Com ja va informar Diari de Girona arran d'una resposta parlamentària del conseller de Territori i Sostenibilitat Damià Calvet, i han confirmat a aquest diari fonts del Departament de Cultura, la traça del vial perimetral i la rotonda que es projecten -per la part posterior dels dos blocs d'apartaments- es troben dins de l'entorn de protecció del BCIN de s'Alguer, cosa que obliga al pronunciament vinculant de la Comissió del Patrimoni Cultural. De moment, s'hi ha pronunciat en contra -ho va fer en la sessió que va tenir lloc el 17 de setembre passat- perquè la tipologia i la morfologia dels vials proposats altera les característiques paisatgístiques de l'entorn de protecció del conjunt històric catalogat de la cala s'Alguer.

En primer lloc, la Comissió rebutja que la rotonda -que és a la fi del vial urbanitzat- tingui uns acabats, il·luminació i secció pròpies d'un àmbit urbà, cosa que, considera, malmet el caràcter natural d'aquest entorn de protecció.

En segon lloc, han detallat fonts del Departament de Cultura, el vial previst d'accés a la Pineda -seguint el traçat del camí actual de terra-, emmarcat amb acer corten i acabat amb un paviment continu tipus Aripaq -paviment que es promociona com a ecològic-, trenca amb l'acabat natural del camí de ronda i la Pineda; i presenta alhora un acabat excessivament urbanitzat. La Comissió entén que el material previst comporta l'aparició d'uns gruixos i d'uns emmarcaments que donen a aquest camí l'aparença d'un vial urbà, lluny de la visió rural i natural que té, integrada paisatgísticament en l'indret per on passa, han exposat les fonts de Cultura.

Quant a l'aparcament, la Comissió del Patrimoni Cultural veu amb bons ulls l'eliminació de places d'aparcament a primera línia de mar, dins de l'àmbit de la Pineda. No obstant això, no veu justificada la necessitat de deu places d'aparcament, de manera que la Comissió considera que s'han d'eliminar i deixar el paratge per a ús dels vianants, afegeixen les fonts de Cultura. Finalment, Patrimoni Cultural veu que els models de papereres i lluminàries haurien de tenir uns acabats més integrats en l'àmbit.

Un rebuig amb solució

El rebuig de Patrimoni Cultural al projecte no significa que no s'acabi desenvolupant, sinó que els promotors de l'obra hauran de modificar els punts negatius detectats per aquest organisme per adaptar-los a les consideracions que fa. Un cop el projecte s'adeqüi al que reclama la Comissió, els promotors podran entregar-lo de nou perquè es valori i, si s'adapta als criteris, seria aprovat.

La Comissió del Patrimoni Cultural només entra a valorar aquest projecte d'urbanització del vial i de la rotonda perquè, parcialment, envaeix l'entorn de protecció de la cala s'Alguer, però no es pronuncia sobre la construcció dels dos blocs que en queden fora. En la resposta parlamentària a les preguntes de Catalunya en Comú Podem, Damià Calvet va explicar que el Departament de Cultura «té competència per avaluar la idoneïtat i integració d'actuacions dins els àmbits protegits patrimonialment, i no pas fora d'aquests».

No comparteix aquesta visió la plataforma Salvem la Pineda d'en Gori, que considera que la construcció dels dos edificis tindrà impacte visual sobre el conjunt del BCIN, motiu pel qual entén que no s'hauria de permetre la seva construcció.