El soci privat de Nora, l'empresa de gestió de residus de la Selva, ha decidit abandonar la societat. Es tracta de l'empresa Cespa SA del grup Ferrovial, qui té el 40% de les accions de la societat i fins ara s'encarregava de la part comptable i l'estructura interna de la societat. Els altres socis són el Consell Comarcal, amb un 50% de les accions, i l'Ajuntament de Blanes, amb un 10%.

Segons va explicar ahir el president del Consell Comarcal i de Nora, Salvador Balliu, Cespa va comunicar la seva decisió d'abandonar l'empresa després que el Ministeri d'Administracions Públiques la declarés pública per ser, el 60% de les accions, propietat d'ens públics. «Això ens fa anar per un altre camí i passar a funcionar com un estament públic, és a dir, fer concursos i licitacions», va detallar Balliu, qui va destacar també que un dels altres motius pel qual Cespa ha decidit sortir de la societat és perquè «no té el control ni pot augmentar els seus beneficis». En aquest sentit, el president del Consell va especificar que la taxa que obtenia la part privada era fixa, tot i que els beneficis obtinguts varien, ja que el servei que presta l'empresa als ajuntaments és a la carta. «Els beneficis que s'obtenen no es reparteixen entre els socis, sinó que Nora ho retorna als ajuntaments en forma de millores en contenidors, camions o el que necessitin», va precisar Balliu.

Actualment, 19 municipis de la comarca tenen delegada la gestió de residus a Nora, Serveis Mediambientals de la Selva SA. A més, a partir de l'1 de novembre, s'hi sumarà Tossa de Mar, i la previsió de facturació s'elevarà a 13 milions d'euros per a l'any 2019. A partir de llavors, també passarà a comptar amb una plantilla de 185 treballadors.

L'empresa Cespa SA va adquirir la seva participació a Nora en un concurs públic celebrat l'any 2009, i tenia una durada prevista de 16 anys. «La marxa de Cespa no és cap daltabaix, com alguns volen fer creure, sinó que és un benefici per a la comarca i per a la gestió», va assegurar el president de l'empresa, qui va afegir que «Nora sempre ha tingut com a objectiu oferir un servei flexible, adaptat a les necessitats dels ajuntaments, i que s'allunyi de l'encorsetament d'una relació ajuntament-contractista. Amb el nou escenari, aquest objectiu serà més fàcilment assolible».

Sobre la compra del 40% de les accions de la part privada, Balliu va assenyalar que encara s'està «quantificant», però que segurament es farà de manera proporcional entre l'Ajuntament de Blanes i el Consell Comarcal.

Futures reunions informatives

Per la seva part, el consistori blanenc va informar ahir que ha convocat una reunió amb els portaveus municipals per tractar la qüestió, i que el Consell Comarcal de la Selva també té previst fer-ho amb els seus consellers. «Amb aquest nou plantejament d'empresa pública l'Ajuntament de Blanes se sent molt còmode. Enguany hem afrontat una renovació total de la flota de camions i de la resta d'equipaments, cosa que ja s'està traduint en una millora tant en la neteja com en la recollida dels residus», va assegurar l'alcalde, Mario Ros.

Una reunió que per al grup municipal d'ERC arriba tard. A través d'un comunicat, la formació republicana va criticar «la manca de transparència i d'informació» per part de l'equip de govern de l'Ajuntament de Blanes, format pel PSC, i per part de l'equip de govern del Consell Comarcal, format per CiU, ara PDeCAT i IdS.

A més, ERC de Blanes també va assegurar que el «problema amb la neteja als carrers i la recollida d'escombraries» a la localitat «és ben evident».