L'Ajuntament de Bellcaire d'Empordà ha descobert que el Bisbat de Girona va immatricular part del castell del municipi al seu nom. Concretament, la part que correspon a l'antiga sala major on hi ha l'església. Ho va fer l'any 2014 poc abans que entrés en vigor la nova Llei Hipotecària i es derogués l'anterior normativa que permetia a l'Església la potestat d'inscriure's com a propietària de béns immobles. El regidor de Cultura i Patrimoni, Guillem Sobrepera, ha explicat que ho van saber buscant documentació en motiu del centenari de la declaració l'any 1918 d'aquest castell com a monument històrico-artístic (també està catalogat com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN)). Sobrepera diu que no estan d'acord amb aquesta situació perquè consideren que el castell forma una "unitat monumental, històrica i indivisible" i que és propietat del poble. Per això, treballaran per aconseguir revocar la immatriculació.

El Bisbat de Girona va inscriure part del castell del municipi a nom seu l'any 2014. Això és el que va descobrir l'equip de govern quan va començar a recopilar informació per celebrar el centenari de la declaració, per part del rei Alfons XIII, d'aquesta fortalesa com a monument històrico-artístic l'any 1918.

El regidor de Cultura i Patrimoni, Guillem Sobrepera, ha explicat que van decidir acudir al registre de la propietat perquè havia "saltat l'alarma" de les immatriculacions que havia estat fent l'Església entre els anys 2014 i 2015, just abans que entrés en vigor la nova Llei Hipotecària i es derogués l'anterior normativa que permetia que els bisbes tinguessin la potestat d'actuar com a notaris i registrar-se com a propietaris de béns immobles.

La consulta la van fer aquest estiu i les sospites es van confirmar. El Bisbat s'havia posat al seu nom la part de l'antiga sala major del temple, que des de finals de 1650 funciona com a església. Segons ha explicat Sobrepera, l'església preromànica que hi havia fins aleshores (i que ara s'ha convertir en la capella del cementiri) va quedar petita i "el poble els va cedir part del castell per fer-hi un temple".

Actualment, només s'hi fan misses i enterraments. La resta de la fortalesa té usos públics. A la primera planta, hi ha les dependències de l'Ajuntament i l'antiga capella s'utilitza com a sala de plens i actes diversos. El pati també acull esdeveniments culturals i s'hi fan visites guiades.

Sobrequera diu que l'Ajuntament s'oposa a l'intent de dividir la fortalesa perquè la consideren un monument "únic, històric i indivisible". "És del poble", insisteix. De fet, encara es poden apreciar les antigues portes i finestres que comunicaven els dos espais i que amb la reconversió del temple van quedar tapiades.

Negociacions amb el Bisbat de Girona

Per aconseguir revocar la inscripció, han iniciat converses amb el Bisbat. "D'altra banda, la setmana passada vam assistir a la Comissió de Justícia del Parlament on Unió de Pagesos va fer la petició perquè la Generalitat demani als registres totes les immatriculacions que l'Església ha estat fent durant tots aquests anys. Nosaltres hi donem suport", insisteix.

"S'ho podrien vendre"

Sobre les conseqüències que pot tenir tot plegat, Sobrequera insisteix que "són una entitat privada i, com a tal, poden fer el que vulguin, per exemple, vendre-s'ho".

El consistori ha organitzat per dimecres vinent una reunió al local social del poble per explicar als veïns la situació i els passos que estan fent.

El castell de Bellcaire, que també està catalogat com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN), es va aixecar a finals del segle XIII. Es va construir com a defensa per les lluites entre el comte d'Empúries Ponç V i el rei Jaume II.