La IAEDEN-Salvem l'Empordà estudiarà a fons el projecte per fer un aeròdrom a Bellcaire d'Empordà i donarà suport als veïns a l'hora de presentar-hi al·legacions.

L'entitat no veu clara la iniciativa i diu que tindrà un fort «impacte» sobre el territori perquè se situa a tocar del nucli urbà del municipi.

La portaveu de l'entitat, Marta Ball-llosera, ha explicat que una instal·lació d'aquest tipus no tindria cabuda dins del planejament municipal i que, per això, el promotor ha decidit incloure-hi el museu d'aviació perquè «així justifica un interès públic».

L'Ajuntament ha aprovat inicialment el projecte, que preveu dues pistes de vol i quatre hangars de 500 metres quadrats cadascun, en un dels quals s'hi ubicaria el museu. I aquest dimecres en va fer una explicació pública als veïns. L'endemà de la reunió, ahir, l'alcalde David Font va denunciar als Mossos d'Esquadra que li havien trencat un dels vidres del cotxe.

Font va lamentar els fets i va condemnar qualsevol acte de violència. «Podem discutir del que sigui però mai arribar aquí», va dir. Font espera que es tracti d'un fet aïllat i que, a partir d'ara, la situació al municipi es normalitzi.

De fet, s'han començat a distribuir uns papers anònims que fan una crida a la calma: «Estem radicalment en contra de tota acció violenta! Mai, mai la violència no ha arreglat res!». «Bellcaire ha estat sempre un poble obert. Ningú, i molt menys les persones que treballen per al poble, es mereix ser víctima d'insults. Encara menys de cap mena d'acció violenta contra els seus béns o contra ell mateix», insisteixen aquests anònims.

En aquest sentit, diu l'escrit, algunes de les persones que s'oposen al projecte han creat un grup per preparar al·legacions i conviden tothom qui vulgui a participar-hi obertament.

Tornant a IAEDEN-Salvem l'Empordà, l'entitat no veu clar el projecte que preveu construir l'aeròdrom en uns terrenys de 87.000 metres. La seva portaveu va assistir a la reunió organitzada per l'ajuntament per explicar als veïns la iniciativa. «Ens va sobtar perquè la sala estava plena i tothom hi estava en contra», assegura. De fet, Ball-llosera ha explicat que els veïns ja s'han organitzat i han convocat una reunió per parlar-ne.

L'ajuntament va aprovar inicialment el projecte a finals de setembre. L'alcalde va explicar dimecres que ha hagut de donar el vistiplau a la iniciativa perquè compta amb tots els informes favorables. Tot i això, ha animat als veïns a presentar-hi al·legacions si no ho veuen bé i ha avançat que demanaran als promotors que prenguin mesures per minimitzar al màxim l'impacte paisatgístic.

De fet, a la documentació del projecte, el promotor especifica que per minimitzar l'impacte dels hangars (que tindrien una alçada màxima de 15 metres) s'hi plantarà una filera d'arbres i que no es veuran des del nucli urbà perquè la masia que hi ha als terrenys taparà les construccions.

Ball-llosera diu, però, que no «s'entén» que es vulgui fer un aeròdrom en aquesta zona quan ja n'hi ha un a pocs quilòmetres, a Viladamat. En aquest sentit, diu que creuen que tindrà un fort «impacte», sobretot de sorolls.