El jutjat penal número 1 de Girona ha ordenat l'ingrés a la presó d'un veí de Torroella de Montgrí, J.S.B., condemnat a tres anys de presó per ser l'autor d'un delicte de lesions amb instrument perillós segons va quedar acreditat en la sentència número 42/2018 del mateix jutjat. D'acord amb aquesta resolució judicial, confirmada en segona instància per l'Audiència Provincial de Girona, el condemnat va atacar la víctima, un home de 70 anys, amb una barra metàl·lica d'uns 50 centímetres, causant-li un traumatisme cranioencefàlic, i el va deixar abandonat al terra, sagnant. L'ordre d'ingrés a la presó és del 16 d'octubre i dona un termini de deu dies, a partir de la notificació, perquè J.S.B. ho faci voluntàriament.

Els fets valorats pel Jutjat Penal número 1 de Girona van tenir lloc el 6 de setembre de 2014, sobre les cinc de la tarda, en un carreró del carrer Santa Caterina de Torroella de Montgrí. S'hi van trobar l'acusat, que estava amb el seu pare, i la víctima, la qual els va recriminar les dificultats que havia tingut per treure el seu cotxe de l'aparcament perquè ells havien deixat un cotxe amb remolc que li dificultava el pas. No era la primera vegada que es donava aquesta situació, i aquest dia va desembocar en una discussió. La sentència determina com a fet provat que, durant la discussió, mentre l'home disputava verbalment amb el pare de l'acusat, aquest, «amb l'ànim de menyscabar la integritat física» de la víctima «va agafar una barra metàl·lica del remolc i se li va acostar per la part de darrere-lateral..., li va donar un cop en el cap i va provocar que caigués a terra. Després de l'agressió, l'acusat se'n va anar corrent amb el seu pare» cap a casa seva.

Com a conseqüència de l'atac, la víctima va patir un traumatisme cranioencefàlic, una fissura costal esquerra, una contusió al genoll esquerre i erosions al dors de la mà dreta. L'home, que va exercir l'acusació particular a través de la lletrada Rosana Rodríguez del Bufet Linariega, va necessitar un mes per recuperar-se de les lesions, per les quals ha de ser indemnitzat amb 5.898,27 euros.

En el relat de la víctima que recull la sentència, exposa que creu que l'acusat el va agredir amb un podall i que, un cop estès a terra, l'acusat li va donar una puntada de peu abans de fugir amb el seu pare, deixant-lo atordit i sagnant. L'agredit va poder trucar a la seva dona, la qual va avisar a la filla que hi va acudir ràpidament. El jutge exposa que l'home agredit «va ser molt clar en assenyalar» que l'agressor va atacar-lo mentre que la filla, si bé no va presenciar els fets, va trobar el seu pare «atordit i sagnant abundandantment».

En aquest cas, l'únic testimoni dels fets és la pròpia víctima, a la qual el jutge dona total credibilitat perquè la seva declaració va ser «coherent, no va incórrer en contradiccions i ha estat persistentment mantinguda en les diferents instàncies en què ha declarat». La sentència també recull que les lesions que va patir són plenament compatibles amb l'atac amb la barra, la caiguda i la puntada de peu.

Cap credibilitat

Alhora, el jutge no dona «cap credibilitat» a la germana i al cunyat de l'acusat «perquè la seva versió resulta poc creïble» si es compara amb les proves del cas, amb «la declaració contundent de la víctima, etc. I el fet molt improbable que una altra persona accedís al carreró i el colpegés (a la víctima) sense més ni més». I, quant a l'acusat, la sentència exposa que «no va oferir cap versió creïble de descàrrec ja que es va limitar a negar els fets que se li atribueixen».

Així, el jutjat penal va sentenciar la condemna a tres anys de presó de l'acusat. Aquest va presentar un recurs d'apelació que va ser rebutjat el 2 de maig per l'Audiència. Aquesta instància també va rebutjar la decisió del jutjat penal de suspendre l'ingrés a presó del condemnat fins que es resolgués la seva petició d'indult, motiu pel qual s'ha decretat recentment que J.S.B. hi ha d'entrar.