El director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural de la Generalitat, Ferran Miralles, ha resolt favorablement la declaració ambiental estratègica del Pla especial urbanístic dels Jardins de Cap Roig, que es reperteixen entre Palafrugell i Mont-ras i que inclou un auditori soterrat al Castell.

Hi posa, però, certs condicionants: evacuar les aigües residuals actuals i futures connectant-les al sistema municipal de tractament amb l'objectiu de «protegir la qualitat de les aigües subterrànies i marines»; informar l'Oficina Territorial d'Acció i Avaluació Ambiental de Girona del seguiment ambiental relatiu als projectes d'edificació, de reducció de consum d'aigua, de connexió de la xarxa d'aigües residuals i d'adaptació de tancament perimetral per a la seva permeabilitat per a la fauna; i el promotor, la Fundació Bancària la Caixa, haurà de justificar el tractament de les determinacions i les recomanacions establertes pel Departament de Cultura.

En aquest darrer cas, el Departament de Cultura valora de manera individual cadascuna de les edificacions i hi fa certes recomanacions. De l'auditori soterrat al Castell, suggereix que el futur projecte sigui valorat per la Comissió Territorial del Patrimoni Cultural de Girona per «assegurar que no tindrà afectacions negatives visuals sobre el Castell». Aquest auditori per a congressos i reunions tindrà una superfície de 525 metres quadrats i es trobarà a sota de la plaça.

Quant a l'equipament polivalent -també al Castell, però al costat nord-est-, Cultura demana que s'incorpori a la normativa la necessitat de conservar el mur perimetral frontal nord i es mantingui la cota de l'era superior.

L'alçada de l'ampliació del Poblat no convenç Cultura. D'acord amb la documentació que ha estudiat el departament, «el nou volum -actualment són uns hivernacles en desús- doblarà l'alçada de les edificacions existents i recomana situar-lo en una cota inferior o reduir la seva alçada», recull la resolució de Polítiques Ambientals i Medi Natural.

Finalment, Cultura valora favorablement el nou disseny de l'edifici de la pedrera i es mostra en desacord amb la possibilitat de l'ampliació de l'embarcador i la barrada de la cala Massoni, aspecte, però, que ja ha estat suprimit del Pla especial, apunta la resolució.

Altres organismes també han fet les seves valoracions del Pla especial. La secció de Biodiversitat i Medi Natural de la Generalitat «considera que les intervencions proposades s'ajusten als usos admissibles en cadascuna de les zones definides al Pla especial de delimitació definitiva i de protecció del medi natural i del paisatge del Castell-Cap Roig». El Servei de Gestió del Litoral també ha emès un informe favorable.

No es tenen en compte les consideracions d'entitats ecologistes i conservacionistes com l'Associació Naturalistes de Girona, Salvem el Golfet i Salvem el Crit. Així, si alerten d'afectacions a espècies protegides pel canvi d'usos i l'ampliació de les edificacions, tant el promotor del Pla com la Secció de Biodiversitat i Medi Natural enumeren aquestes espècies però precisen que no es troben en l'àmbit on es faran les actuacions «i que, per tant, no les afectarà».

La resolució de declaració ambiental estratègica favorable va ser publicada ahir al DOGC. Fonts de la Fundació Bancària la Caixa van fer una valoració positiva de la declaració, la qual mostra que treballen en la bona direcció per materialitzar el Pla especial.