La Plataforma Salvem la Costa de Begur, a través d'Ecologistes en Acció, ha presentat una denúncia urbanística i reclamen a l'Ajuntament que aturi les obres per fer 24 habitatges de luxe a la Pedrera de s'Antiga. L'entitat es va crear el mes de juny per fer front comú contra la urbanització de 71 hectàrees a la cala Aiguafreda i ara ha iniciat una nova actuació contra aquest projecte. Denuncien que els moviments de terra, les obres d'anivellament i l'edificació que s'estan fent a la Perera estan provocant un important impacte paisatgístic i ambiental. També alerten que s'estan sobrepassant "amb escreix" els límits del Pla d'Espais d´Interès Natural Muntanyes de Begur i de la Xarxa Natura 2000 i s'està urbanitzant en terrenys amb pendents superiors al 20%.

L'entitat, que està integrada a SOS Costa Brava es va crear fa pocs mesos amb l'objectiu d'aturar una urbanització de 71 hectàrees a la cala Aiguafreda. Ara, han endegat una nova actuació contra l'Ajuntament de Begur per impedir la construcció de 24 habitatges de luxe en aquesta zona de la Pedrera, situada entre les cales Aiguafreda i Sa Riera.

A la denúncia que han presentat, reclamen que s'aturin les obres que afecten 20.470 metres quadrats en una zona situada a la franja de 500 metres del domini públic marítimo-terrestre. Diuen que els moviments de terra que s'hi estan fent estan provocant un important impacte paisatgístic i que s'estan sobrepassant els límits del Pla d'Espais d'Interès Natural Muntanyes de Begur i de la Xarxa Natura 2000. A més, consideren que s'ha ocupat "il·legalment" el Rec d'en Gara i el domini públic hidràulic.

D'altra banda, alerten que l'Ajuntament està permetent que s'urbanitzi en terrenys amb pendents superiors al 20%. Un extrem que vulnera, remarquen, la Llei d'Urbanisme.

La plataforma també denuncia el que considera un "tracte singular i de favor" per permetre "requalificar aquests terrenys que estaven classificats com a sòl no urbanitzable". "En lloc de restaurar la pedrera, és a dir, recuperar-ne la seva naturalesa forestal, van permetre l'edificació", insisteixen.

Des de l'entitat recorden que la pedrera va realitzar durant molts anys una "activitat extractiva il·legal". L'any 1993 l'Ajuntament li va concedir una llicència provisional amb la "condició" que aturés l'activitat l'any 1998 i restaurés l'espai. Malgrat això, remarquen, va continuar funcionant fins l'any 2002 i actualment s'hi estan construint "fruit del conveni entre l'Ajuntament i l'empresa Ses Negres S.L Promotora, representada pel fill de l'exalcalde de Begur".

Per la plataforma, el conveni, que va comportar una compensació econòmica de 414.000 euros, és "il·legal" i que es va pactar "al marge de l'interès públic i de manera irregular". Per això, demanen que s'anul·li.

En els proper mesos SOS Aiguafreda - Salvem la Costa de Begur vol avaluar l'impacte actuacions urbanístiques, especialment la nova promoció de 52 pisos de luxe a la platja de Sa Riera. Una promoció que, sota el nom de "Jardins de Sa Riera Living", ocuparà "l'última zona boscosa verge" a prop de la platja de Sa Riera. Les obres ja han iniciat les tasques de desforestació i s'hi ha fet moviments de terra