La Plataforma SOS Aiguafreda - Salvem la Costa de Begur, que es va crear el passat mes de juny per fer un front comú contra la urbanització de 71 hectàrees a la cala d'Aiguafreda, inicia una nova actuació contra l'Ajuntament de Begur. En aquesta ocasió, vol impedir la construcció d'habitatges -de luxe, segons l'entitat- a l'antiga Pedrera de s'Antiga, situada entre les cales d'Aiguafreda i Sa Riera.

A la denuncia urbanística presentada a l'Ajuntament de Begur, l'entitat argumenta que els moviments de terra, les obres d'anivellament i d'edificació que s'estan executant a la Pedrera de s'Antiga estan provocant «un impacte paisatgístic i ambiental incompatible amb els valors naturals presents a l'àrea, comportant una greu agressió al paisatge i una vulneració del conjunt de l'ordenament jurídic».

Amb aquesta denúncia, la Plataforma Salvem la Costa de Begur (que es troba integrada a SOS Costa Brava) sol·licita a l'Ajuntament que aturi les obres que afecten fins a 20.470 metres quadrats en una zona situada en la franja de 500 metres del domini públic marítim-terrestre, afirma l'entitat. A més, considera que en els últims mesos les obres han sobrepassat amb escreix els límits del Pla d'Espais d'Interès Natural Muntanyes de Begur i de la Xarxa Natura 2000 i han ocupat il·legalment el Rec d'en Gara i el domini públic hidràulic.

Entre les presumptes irregularitats que l'entitat denuncia, hi ha la infracció per part de l'Ajuntament de permetre la urbanització de terrenys amb pendents superiors al 20%, acte que vulneraria la Llei d'Urbanisme. També es denuncia la concessió d'un tracte singular i de favor en permetre requalificar aquests terrenys que estaven classificats com a sòl no urbanitzable, així com un supòsit de desviació de poder per part de l'Ajuntament, ja que en lloc de restaurar la pedrera, és a dir, recuperar-ne la seva naturalesa forestal, hi permet l'edificació, critica Salvem la Costa de Begur.

Activitat il·legal

L'entitat recorda que aquesta pedrera va funcionar durant anys com a activitat extractiva il·legal. El mes de maig de 1993, l'Ajuntament de Begur li va concedir, amb el vistiplau d'Urbanisme i de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya, una llicència provisional amb la condició que la pedrera finalitzés l'activitat l'any 1998 i realitzés una restauració total de l'espai natural. Malgrat això, la pedrera va continuar funcionant fins al 2002 i actualment, el 2018, s'hi estan construint 24 habitatges fruit d'un conveni entre l'Ajuntament de Begur i l'empresa Ses Negres S.L.